“Å farsan då, ut och demonstrera på 1:a Maj. Lite halvpackad som vanligt”

"Å farsan då, ut och demonstrera på 1:a Maj. Lite halvpackad som vanligt"

Jag vet inte om vi någonsin skrattat lika mycket som när vi lyssnade på sketchen Barnombudsmannen. En av många pärlor av Magnus & Brasses alla upptåg. Den här kommer från krogshowen Varning för barn, som komikerparet satte upp på sjuttiotalet. Magnus var barnombudsman och oerhört frustrerad över det faktum att papporna, genom kartellbildning i kvarteret, har kommit överens om nivån på veckopengen. Magnus ondgör sig över den falska gemenskapen i när han uttrycker “Å farsan då, ut och demonstrera på 1:a Maj. Lite halvpackad som vanligt, …när jag får stå på bakgården och tvätta bilen. Vad är det för djävla solidaritet? ”

ATP blir ALF – Allmänt levnadsförskott. Ge oss pengarna nu när vi orkar göra av med dom iställer för sen när vi blir gamla och inte orkar längre

Magnus Härenstam ur Barnombudsmannen

Nu när det närmar sig EU Val och första maj precis har passerat så verkar folk tycka att solidariteten fått sig en törn. Socialdemokraterna har efter förra valet slagit ihop sina påsar med mittenpartierna Liberalerna och Centerpartiet. Det tycker många är dåligt eftersom den röda färgen tycks blekna betänkligt.

Förändring är dåligt och allt blir sämre

Mittenpartierna vill driva på förändringen av arbetsrätten. Den som likt runor varit skriven i sten sedan sjuttiotalet och som på samma sätt inte heller utvecklas under samma tidsperiod. Det tycker Jonas Sjöstedt är dåligt. För att inte tala om de olika facken under LO-fanan. Förändring är något farligt och försätter många i osäkerhet. Men allt beror väl på hur man själv väljer att se på saken. Väljer man att de det som ett problem – då blir det sannolikt det också. Om man däremot väljer att se möjligheterna med förändring och plockar fram sitt engagemang får man ju vara med och påverka. Skulle inte det kunna vara bra?

Utan insikt och förändringsvilja riskerar vi i Sverige att likt företaget Facit på sjuttiotalet missa tåget helt. Inom loppet av två år (1965-67) hade Japanska digitala räknare ersatt 15% av världens mekaniska räknare.
Sakta men säker försvann Facit för att idag endast nämnas i just sådana sammanhang som detta. Vill vi att Svergie blir det nya Facit?

På samma sätt tycks somliga stoppa huvudet i sanden. Det handlar väl inte om att ta bort arbetsrätten. Bara utveckla förändra densamma till vår samtid och någonting som fungerar. För alla. Varför utgå från att allt blir så mycket sämre med en förändring. Att istället hitta något som är mer tidsenligt borde ju rimligen också gälla Vänstern och Fackförbunden. Istället verkar man ställas sig bakom Magnus Härenstams uttryck, “Vad är det för djävla solidaritet”.


ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *