Är klassiskt bättre än nykomponerat?

Medan sonderingarna fortsätter tar Krönikan tag i nästa favorit på listan Bästa Filmmusik – Men det är klart, visst blir det också spännande att höra vad Annie redovisar på Torsdag?

När man pratar filmmusik på lunchen eller adventsfikat så är det förvånansvärt många som inte har tänkt på vilken betydelse filmmusik har för en film, serie eller dokumentär och dess helhet.  

I bland så har musiken ett rent stödjande uppdrag i att passivt skapa en stämning kring bilderna vare sig de är rörliga eller ej. I andra fall förs hela budskapet fram genom musiken. Hur den är uppbyggd, val av instrument, styrka etc i avsaknad avsaknad av dialog eller andra ljud.   

Och så kan det upplevas som rent störande eller totalt utan kvalitet. Skapat med flit eller för att man inte ser till kvalitén eller för att kan inte har råd.   Som till exempel Amerikanska lågbudgetserier, där musiken brusas bort när en dialog inleds. för att sedan komma tillbaka. Men ljudbilden upplevs som totalt automatiserad och utan någon som helst finess. 

Men vad skulle då vara motsatsen? Oavsett vad man använder, beställningsverk eller inköpt redan existerande material, så spelar dispositionen en enorm roll. Vilka stycken man använder sig av och hur dessa är införlivade i filmen. Ett storslagen exempel med fantastisk musik som verkligen fyller sitt syftet är filmen Mitt Afrika (1985). Merryl Streep gestaltar danska Karen Blixens liv i Kenya under nittonhundratalets början.

Filmen fick sju Oscars varav en för Bästa Musik, komponerad av John Barry. Även om musiken är storartad och John Lyckas fånga de afrikanska vidderna med sin musik så är det ändå ett helt annat stycke, av en helt annan kompositör, som skapar filmens magiska kraft. Konsert för klarinett och orkester från 1791 av Wolfgang Amadeus Mozart.

De lågmälda mjuka tonerna speglar stämingsfullt filmens själ och kompletteras elegant av John Barrys nutida komposition i filmen. Absolut toppklass och bara det skäl nog att damma av cd/dvd/Blue Ray boxen och återuppleva Mitt Afrika.

 

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *