Asiatiska värderingar – en tillbakablick

Singapore

På 90-talet propagerade flera asiatiska ledare för något som kallades Asiatiska värderingar. Asien var stabilare och mer framgångsrikt än västerländska, dekadenta stater där individen hade allt för stor frihet. Detta skulle nu förankras i regionens historia.

Asien klev på allvar fram på världsscenen under 90-talet. Tillväxt, utveckling och modernitet fanns i Asien. Jämfört med Europeiska städer med grafitti, försörelse och strejker, så glittrade Asien med nya byggnader, växande ekonomier och prydliga människor. Av alla länder som efter andra världskriget försökt kliva ur fattigdomen, så hade i stort sett bara asiatiska länder lyckats.

Den gode diktatorn

Det var dags att forma berättelsen om Asien som något unikt och framgångsrikt med en historia som förklarar varför de var unika. Asiatiska värderingar baserades på Konfusius tankar om den äldre, vise ledaren. Enligt konfucianismen så skall unga respektera äldre.

Asiatiska värderingar förklarar och försvarar den gode diktatorn som Lee Kwan Yew som lyft Singapore från total fattigdom till ett av världens rikaste länder. Västerländsk demokrati gick emot dessa värderingarna varför demokrati inte fungerade i Asien.

Receptet

Asien hade hittat receptet till framgångens hemliga sås. Så såg det ut fram till 1998. Den ekonomiska nedgången slog till hårt och obarmhärtigt. Alla Asiatiska ekonomier hamnade i kris – en kris som de för övrigt hämtat sig från. Asiatiska värderingar hämtade sig dock aldrig och nämns inte längre i pressen.

Latinamerika var den lovande kontinenten på 60 talet. Det slutade inte bara i ekonomisk kris utan även en demokratisk kris. Asien är vår tids framgångsaga. Låt denna framgång tala för sig istället för att dikta ihop värderingar för motivera att demokrati förtrycks.

Vill du läsa mer?
BBC
Foreign Policy


Johan AlmlöfJohan Almlöf

Author: Johan Almlöf

Enligt Johan Almlöf så är våra samtal indelade i små fack och vi ger oss själva skygglappar. Vi har problem på jorden på grund av överbefolkning samtidigt som vi har en framtida välfärdskris på grund av de låga födelsetalen. Johan är ingenjör och marknadsförare med intresse för historia och samhällsutveckling. Johan har ägnat sin karriär åt att förstå och forma företags kundupplevelser. "Magin händer när vi möts."

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *