Det börjar dra ihop sig mot nyår och jag vill skicka en miljövänlig nyårsraket till alla er som älskar att gå på bio. Dags att komplettera biobesöket med att leta upp en riktig gammal klassisk film på nätet, nämligen Doctor Zhivago. Är det någonstans i filmhistorien musiken verkligen går hand i hand med historien så är det i den storslagna filmen från 1965.

Omar Sharif

Stjärnor som Omar Sharif, Julie Christie, Alec Guiness och Geraldine Chaplin samlade i en film om tiden för den ryska revolutionen och i ett av de största episka krigs- och kärleksdraman vi sett på film.

Filmen har 8,0 hos IMDB (International Movie Database) och är 3 timmar och 17 minuter lång. Filmen fick tio Oscarsnomineringar och tilldelades till slut fem statyetter för bästa manus, bästa foto, bästa scenografi, bästa kostym och givetvis bästa filmmusik. Döm om min förvåning när jag läser om filmens soundtrack eller filmmusik. Den mest berömda melodierna av de alla, Lara’s Theme existerar inte. I alla fall inte under det namnet.

Fyrtiofem melodier

På IMDB finns bara registrerat Sergei Rachmaninoff Prelude in G minor och Internationalen. vilket under alla omständigheter torde vara för lite. Så vad har hänt? Vad är det jag missar? Jag växlar till Google smurfar runt för att hitta någon matnyttigt i musikväg om filmen. Jag hamnar till slut på Youtube där jag hittar kompositören Maurice Jarre och Laras Theme Men när jag kommer vidare in till Spotify, där jag slutligen hittar filmens Original Motion Picture Soundtrack så finns den inte med som Lara’s Theme. Trots att filmen innehåller fyrtiofem olika melodier på totalt en timme och nio minuter så hittar jag inte heller här någon med det namnet.

Lara’s Theme en filmmusikens efterhandskonstruktion

Inte heller Wikipedia hjälper mig att hitta Laras Theme på riktigt och i relation till Filmen. Vare sig den svenska eller engelska sidan svarar på var orginalmelodin Lara’s Theme kan hittas. Däremot hittar jag på Spotify melodi nummer två på skivan, benämnd Main Title och som innehåller den världsberömda slingan från filmen.

Som ett sista alternativ gör jag en fri sökning på bilder av filmens original album. Inte heller här får jag napp. Inte heller när jag tittar på Albumet där Broadwayuppsättningen från 2015 finns inspelad. Men inte heller här Finns Lara’s Theme med i listan av melodier.

Det förefaller alltså att namnet Lara’s Theme är en efterhandskonstruktion. Men melodin och filmens End Title Then it’s a Gift, hamnar givetvis på listan över Bästa Filmmusiken. Det är nog så nära vi kommer. Om inte ni har någon annan idé vill säga