Mackan får mej att skämmas å branschens vägnar

Arlanda terminal F

Så var det den där med mackan. Ja den på bild här ovanför. Bilden är från Arlanda Terminal 5, F-piren. Och den mackan får mej att skämmas å branschens vägnar.

Men det fanns en tid då det var annorlunda.
När Räkmackorna serverades rikligt med räkor och till ett visserligen högt men överkomligt pris.

Och ombord förstås. Det kunde serveras mat som, om man hade tur, både smakade gott och såg trevlig ut när den serverades. Ofta på plastbricka men där besticken kunde vara av stål och ha flygbolagets logga i relief. Idag, säkerligen en riktig souvenir i svenska sommarstugor.

Vem betalar 93 kronor för Levinmackan i bild?

Krönikören undrar

För några veckor sedan klev jag ombord på Emirates flygning till Bangkok. Normalt skulle jag ha uttryckt att det var en bra flygning och maten kanske var Okej men inget märkvärdigt. Men här kommer undantaget som bekräftar regeln. Det var kanon. Jag har nog aldrig tidigare beställt fisk ombord på ett flygplan tidigare. Och det kommer jag göra fler gånger om jag åker Emirates. Inte minst i ekonomiklass som denna gång.

Risken att misslyckas är enorm

Chansen att lyckas med fisk i ett flygplan är minimal. Medan däremot risken att det blir misslyckat är enorm. Alternativet var nog riktigt illa redan på pappret eftersom jag inte valde detta framför fisken. Jag mins inte, men kanske var det en svensk Risotto från sjuttiotalets skolkök? Med Uncle Ben’ris, kokta gröna ärtor och morötter skurna i små kuber. Precis som den kokta skinkan. Blandat och utan tillstymmelse till vätska. Torrt som fnöske. Ja så måste det ha varit, eftersom jag beställde fiken i alla fall.

När väl fisken serveras kan jag bara konstatera att det var en absolut topprätt och om den skulle ha serverats hemma hade den kunnat gå som en härlig liten förrätt. Fisken var tagen ur ugnen vid precis rätt tidpunkt smakade väldigt bra. Det var det bästa jag ätit ombord på ett flygplan, så här långt.

Åter till den tråkiga inledningen. Där Arlanda totalt tappar greppet och låter någon servera något så dåligt som två skivor Levinbröd med en ost skiva emellan. Och låta folk betala 93 kronor för det.

Skäms, Pudla

ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

2 thoughts on “Mackan får mej att skämmas å branschens vägnar

 1. Så riktigt Sladden, åkte från samma ställe för två veckor sedan.
  Finns INGET som är prisvärt i någon av ”restaurangerna” .
  Så djäv…. trött på att bli utnyttjad pga att man inte har ngt alternativ att köpa ifrån.
  Det enda rätta är ju att bre egna mackor/ göra egen sallad och ta med sig, men vem orkar?
  Man ska ju på semester och har ju redan spenderat pengar på resan, så varför inte fortsätta att spendera?
  Surt när de har monopol och inte behöver bry sig om kunderna, det finns ju inget alternativ.
  Flygplansmaten är ett annat kapitel…..
  Fortsätt din grävande journalistik, i Roffes anda!

  1. Hej Båda,
   Så mycket undersökande Journalistik är det inte men väl upplevelser och reflektioner.
   Journalist skall jag nog inte kalla mig.
   Då kan ju dom som faktiskt Är journalister bli puttriga…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *