Det var en reklamfilm för Skanska. Och det var reklam när den är som allra bäst.

skanska_logiocal_song

Eftersom jag har en nostalgisk ådra och älskar gamla filmer och musik så rykte jag till lite extra häromdagen. Faktum är att jag brukar höra den här musiken rätt som ofta men det var länge sedan jag gjorde just den här kopplingen igen. Det var en reklamfilm för Skanska. Och det var reklam när den är som allra bäst.

En arkitekt kommer in i ett helt vitt kontor. om jag mins rätt är såväl möbler, som tak och väggar helt vita. Och till och med några A4 papper som ligger utspritt är vita. Men så brukar de ju se ut. Arkitekten förmedlar någonting fattigt. Han ser ut att sakna det roliga i sitt arbete. Det som en gång fick honom att välja sitt yrke att få skapa något. Men nu; bara en ytterligare dag som skall tuggas igenom. Men så hittar han ett annat papper. I rummet har det funnits en besökare. En person utan tankar stöpta i någon form. Utan begränsningar i fantasi och sinne. En person i vilken skaparglädjen fortfarande bubblar ur kroppen. Ett barn.

Med linjer i sprakande färger

Pappret innehåller en ritad scen av en familj som står bredvid sitt hus med hunden och bilen väl synliga. Teckningarna är naivt minimalistiskt gjorda men alla streck, och linjer är tjocka och ritade i sprakande färger. Arkitekten tar upp pappret och betraktar scenen länge. Ett leende letar sig så småningom upp i mannens ansikte när han nu minns hur det egentligen skulle vara. Hur han borde ha det nu också. Hela Scenen på arkitektkontoret ackompanjeras av Supertramps låt Logical Song från albumet Breakfast in Amerika som utkom 1979.

Historien om Skanskas reklam kunde sluta här men det gör den inte. Många år senare plockar jag fram lite gamla CD skivor och hittar givetvis succeplattan av Supertramp. Jag sätter på Stereon och bläddrar fram till just Logical Song och trycker på playknappen. Nu kommer den minsta dottern farande. Hon är en kanske fyra år eller så och hon högt utbrister, Pappa, Pappa, den här har vi på TV’n.

Det var givetvis reklamfilmen av Skanska hon syftade på. Det var dock länge sewdan jag såg den och har inte lyckats hitta den på nätet. Det finns en länk till en youtube film med Skanska och Logical Sång med när jag söker. Men det är en annan film. Tyvärr.

Men kanske du vet var den finns någonstans? Länka gärna in den i en kommentar i så fall

ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *