Danius har lämnat, leve Danius. Så optimist jag är kan Sara Danius på den yttersta dagen, likt fågel Fenix eller Jesus för den som vill, återuppstå och återta sin plats hos ”De Nya’s” bord. Jag vill ha en Akademi som ser framtiden i vitögat. En akademi som sätter kurs mot nya idéer, nya visioner och nya ideal.

En akademi där det verbala förtrycket elimineras.
Där snille och smak byts mot ledord som respekt, glädje och nyfikenhet. En akademi som har högt i tak och där syret tillför nya tankegångar, ytterligare innovationer och helt utan patriarkala strukturer och element.

Man kanske passar bättre i Akademien

Det är nog så det måste bli. Svenska Folken behöver säga stopp. Vi behöver sopa ned skräpet i Gustav III’s skrevor och skrymslen under börshuset i Gamla Stan. Byt ut de som har snille på pappret mot ledamöter som faktiskt Är snillen.
Ledamöter som har såväl IQ och EQ

En Akademi där uttalanden som att; ”män kanske passar bättre i Akademien” blir bannlysta.

Akademien var på väg åt det hållet. Valet av Bob Dylan som pristagare var briljant och öppnade nya dörrar. Dessa nya tankebanor ser vi tyvärr försvinna bort i horisonten. Om vi inte gör något. Om vi inte protesterar. Och sätter igång processen.

När det väl är bestämt att det skall ske så kan jag se att följande. Alla nuvarande Akademiledamöter sitter kvar på sina stolar 1-18. om man inte avgått förstås. Detta är den passiva Akademien som inte har någon makt och därmed heller inte något mandat. De har en plats vid bordet. det är allt. Men just det bordet står inte längre att hitta i Börshuset. För det gör nämligen ”De Nya’s” Bord, med platserna 19-36.

Nya Ledamöter

Eftersom Sara Danius kommer tillbaka får hon plats 19.
I övrigt nominerar vi följande, Alexandra Pascalidou, Jessica Gedin, Björn Ranelid, Göran Greijder, Gunilla Bergström, Leif GW Persson, Mikael Niaemi, Theodor Kalifatides, Benny Andersson.

Visst, en utopi skulle många säga. men ge det några minuter. Stanna upp och fundera en liten stund på om ovan personer faktiskt var invalda. Tänk dig därefter en diskussion om Elton Johns textförfattare Bernard ”Bernie” Taupin. Givetvis som kandidat till årets Nobelpris, när man sitter där vid ”De Nya’s Bord”.

Först då tror jag vi kan kan vi åter glädjas och vara stolta åt vår Akademien igen. Inte förr.