Öst och Väst blir Nord och Syd. Den nya järnridån som skall skära av USA från Mexiko och är 2020 talets svar på Berlinmuren. Året var 1960 och man inledde bygget av en mur som stärker utanförskap.

Men Berlinmuren föll i November 1989. Bilderna av jublande massor som klättrade på muren kablades ut till världen. Själv satt jag på ett frukostställe i Chihuahua, Mexiko när det mesta av den dåvarande Öst / Väst politiken föll ihop som ett korthus.

Nu ritar vi om kartan och får 60 år senare motsvarande mur. Om än med en Nord och Syd positionering. Och ironiskt nog sker detta alltså i Mexiko. Men man kan ju verkligen undra; vilka står egentligen utanför?

Givetvis är det mest logiska att de som knackar på är de som står utanför. Men är det så enkelt? Är det ändå inte Amerikanarna som står utanför så länge man väljer att ha kvar Trump som president? Självklart är gränsen mot Mexiko en svår politisk nöt att knäcka. Men också en infrastrukturell nöt. För även om man inte har en mur behövs ju någon form av bevakning. Precis som vi själva har här inom EU.


Imagine there’s no countries…

Sällan har väl John Lennons melodi Imagine varit så aktuell men känns ändå fruktansvärt långt borta. Det är långt ifrån möjligt att ta bort gränser och ha ett fritt flöde även om man skulle vilja ha det så. Men alternativet i en mur blir så definitivt.

När dikten överträffar verkligheten

Att blanda ihop politik och fiktion är förmodligen inte rumsrent man när dikten överträffar verkligheten så kan man häpna. Det gör jag då jag tittar på filmerna om karaktären Mockingjay (Jennifer Lawrence) i Hunger Games och hennes rebelliska kamp mot President Snow spelad av Donald Sutherland. Det tar nog ett tag innan vi ser ett USA som i filmen. Men för att USA skall hamna där krävs behöver man ta många beslut. Ett av dem kan vara just att bygga en mur. Frågan är om vi får se Trumps ansikte på muren? En mur som stärker utanförskap?

Läs mer är vi berättade om Berlinmurens fall för en
Västtysk Backpacker. Det var stort – Jag lovar. Klicka Här


#gretchen #gretchenwhereareyou #chihuahua #panoramatåget #backpacking #mexico #berlin #västtyskland