När du läst om melodierna med den politiska klangen från filmhistorien så är du välkommen att rösta fram din egen favorit på den här sidan:

Genom årtionden av filmproduktion har politiken och maktens korridorer många gånger varit den centrala plats där handlingen utspelar sig. Ibland kanaliseras makthavarna genom en politisk thriller där musiken speglar det stora politiska avslöjandet som föregås av hemliga möten och uppgörelser. Eller genom att återge något av alla fasansfulla krig. En tidpunkt, en grupp människor eller en ensam hjälpte som skall hindra missbruk av makt eller helt enkelt stoppa skurkarna från att starta krig. Oavsett vilket, så ialla fall för att skapa en stämning hos publiken som iallafall kan snudda vid känslan. Ibland har man lyckats väldigt väl med att skapa filmmusik med politisk klang musikaliskt. Du har kanske egna favoriter? Här kommer några av våra.

Inte ens i Kellys Hjältars rollista finns kvinnorna.

Den här gånger tar vid med ett par stjärnspäckade klassiker. Eller vad sägs om Kellys Hjältar – Kellys Heroes där Clint Eastwood mot- och medspelartrupp innehåller Telly Savalas, ni vet han som spelade polisen Kojak i New York och ständigt hade en klubba i munnen, Donald Sutherland, Just det, som också spelar President Snow i de fyra Hunger Games filmerna. När jag går igenom filmens alla karaktärer på imdb.com så undrar jag om mina ögon spelar mig spratt och aprillo. Bland trettioåtta (38) nämnda huvudkaraktärer i filmen finns inte en enda kvinna.

Feministerna borde med all rätt varit arga som bin redan då

När jag tittar på ”Rest of the Cast listed Alfabetically” så hittar jag ytterligare åtta personer. Alla åtta är män. Filmen gjordes 1970 och det var en annan tid. Men så illa trodde jag inte att det var. Men fanns det verkligen ingen kvinna med i Kellys Hjältar? Filmens musik är ialla fall sprallig och rolig och passar väl in i filmen som är en komedi. Filmen är således ganska långt från att klara Bechdeltestet som kräver;

  1. Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. … som pratar med varandra
  3. … om något annat än män.

Den totala avsaknaden av kvinnor gör det inte bara svårt utan också omöjligt.

Virveltrummor

Och om man nämner Clint Eastwood så går det inte att låta bli Örnnästet eller Where eagles dare som den heter i orginal. Här ser vi kvinnliga karaktärer som Heidi, som spelas av Ingrid Pitt och Mary Ure (Mary Ellison) som tillsammans med Major John Smith, (Richard Burton) har följande dialog i ett flygplan.


Mary Ellison : I nearly froze to death in that damn plane. Why couldn’t you have supplied some hot water bottles or an electrically heated suit? I thought you loved me.
Major John Smith : Can’t help what you think.

Så kvinnor fanns det, men det var lite väl mycket macho. Eller vad tycker ni? Filmmusiken är iallafall fantastisk. inledningen där ovan nämnda flygplan brummar mellan alptopparna och virveltrummorna kryper närmare, närmare och närmare.

Så var det det där med dina egna favoriter. Varför inte rösta fram din? Du gör det här. Givetvis kan du lägga till en melodi om någon saknas.