Efter senaste veckans politiska utmaningar anklagar de politiska partierna varandra för att inte ta ansvar. Istället är det precis tvärt om och vinnarna är de journalisterna som bevakar våra folkvaldas utspel. Framtiden för politiska journalister, krönikörer och kommentatorer är säkrad.

Att politiska partier behöver göra eftergifter och kompromissa vet alla. Trots detta, benämns politiker för att vara svekfulla och bara ha pratat valfläsk med sina väljare när vallöftena inte infrias. Att vara politiker idag innebär alltså att ändalykten lik förbannat sitter där bak, oavsett vänster- eller högervindar.

Borde inte mitten och mellan vara bäst för landet lagom

Centerpartiet har alltid sagt att man inte kan tänka sig samarbete med vare sig Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Och att man fortfarande kan arbeta för ett rött eller blått mittenalternativ bara man får inflytande.

Detta inflytande har man haft de senaste åren. Således är det fullständigt logiskt att de släpper fram Magdalena Andersson som Statsminister, samtidigt som man väljer bort den budget Socialdemokraterna framförhandlat fram med bland annat Vänsterpartiet. Att någon då kan bli förvånad är en gåta.

Lika självklart är det att Miljöpartiet hoppade av regeringen eftersom denna nu plötsligt skulle bli tvingen att utföra sina uppgifter baserat på en blå budget delvis framförhandlat tillsammans med Sverigedemokraterna.

Sveriges båda gröna partier har alltså agerat precis så som man sagt. Att centerpartiet tidigare släppt fram Socialdemokraterna för att få ett regeringsalternativ på plats utan att Sverigedemokraterna får inflytande får väl närmast ses som såväl svek som kompromissande. Men det är ju precis vad politik handlar om.

Kan politiker vara tondöva?

Moderaternas Ulf Kristersson har uttalat att något har hänt och att Sverigedemokraterna har en annan ton idag. Varpå ett mer intimt samarbete plötsligt är tänkbart. Och Ebbas Kristdemokrater hänger på. Ebba ber sina politiska kollegor om bättring och att de skall komma upp ur sandlådan. Plötsligt fick se Ebba agera i rikspolitiken igen. Och dokusåpan där Ebbas mycket lokala bostadspolitik har äntligen hamnat i skymundan, vilket var på tiden.

Sverigedemokraterna vill fortfarande påverka den svenska politiken. Trots alla löften från alla partier åt väster vill nu moderater och kristdemokrater nu inleda samarbete och dialog med Sverige demokraterna. Det hade varit otänkbart för bara några år sedan.

Vänstern positionerad inför valet 2022

Den politiska berg- och dalbana vi fick uppleva de senaste dygnen har dock visat på otroligt intressanta händelser.

Vänsterpartiet vill, precis som Sverigedemokrater, Centerpartister, Miljöpartister och Liberaler, ha inflytande på den politik som styr Sverige. Vänsterpartiet klargjorde detta redan i somras när man bidrog till att fälla regeringen Löfvén. Inget talar för att det blir lättare nu. Nooshi Dagostar har trots allt lyckats med att placera Vänstern på kartan igen.

Tror du på Liberalerna?

Liberalerna är det vare sig någon som sett eller hört något av den senaste tiden. Det sägs att de valt vägen att slå sig samman med de övriga blåa och det bruna partiet för att skapa en borgerlig regering. Men det kan vara en myt. Att det fortfarande finns Liberaler alltså.
I själva verket är det som med Tomten. Men honom håller vi fortfarande trots allt kär.

Därför att Framtiden för politiska journalister säkrad

Denna färgsprakande röra, som Carl Bildt skulle uttryckt sig, har också sina vinnare. Journalistkåren kan ohämmat ta för sig av det politiska julbordet och rapportera, analysera, bedöma och döma olika konstellationers sannolikhet att skapa något riktigt bra politiskt. Och det kan man göra utan någon som helst risk. För ingen vet ju.

Inte ens politikerna. Och i Synnerhet inte opinionsinstituten.