Går Moderaterna i Nyallians med Sverigedemokraterna?

Nyallians med Sverigedemokraterna.

Vi har de senaste dagarna kunnat läsa att Alice Teodorescu värvats från Göteborgspostens ledarsida till Moderaternas Idéprogramgrupp. Ulf Kristersson hävdar att man inte skall se det som ett steg högerut även om Alice har drivit frågan tidigare och att media är besatta av etiketter som gör den tolkningen och ser en Nyallians med Sverigedemokraterna.

Kristersson måste ha tagit fel på dag eftersom han behagar skämta aprillo med Svenska Folken. Självklart kan värvningen av Alice inte ses som något annat än just ett stort steg högerut. Det långsiktiga arbetet som Alice skall arbeta med syftar givetvis till att säkra högerblockets framtid. Och utan ett beroende av Centern och Liberalerna.

Det är ett långsiktigt arbete.
Och det är just det som är faran. Att Kristersson vill skapa en slags Nyallians genom att smyga in Sverigedemokrater över lång tid.
Och det är just det som är faran. Att Kristersson vill skapa en slags Nyallians genom att smyga in Sverigedemokrater över lång tid. Det påminner osökt om en av Barbro Lindgrens fantastiska dikter som avslutas; “…inte allihop på samma gång, utan då och då, så att det knappast märks.”

Sannolikt girar man styrbord i den politiska ankdammen och bildar en Nyallians med Sverigedemokraterna i och med värvningen av Alice.

Kristemokraternas Valanalys dissar Nyallians med Sverigedemokraterna

I tillägg till detta skriver Omni idag om Kristdemokraternas valanalys. Här har man verkligen tänkt till och man säkrar sina slutsatser med såväl hängslen som livrem. Analysen gör enligt Omni gällande; å ena att många av Kristdemokraternas väljare gärna ser närmanden till Sverigedemokraterna. Å andra sidan att eventuellt stöd från Sverigedemokrater inte får leda till regelrätt samarbete eller koalitionsbyggande med Sverigedemokraterna.

Lite som Brexit med andra ord. Man vill ha kakan och samtidigt äta den. Men största frågan av alla är hur man som Kristdemokrat ens kan överväga ett närmande till Sverigedemokraterna. Och om man som Kristdemokrat verkligen kan ställa sig bakom ett parti med den bakgrunden? Det är en gåta.


Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *