Grönt är inne, Miljöpartiet ute

Grönt är är inne

Att vara engagerad, tro på en grönare livsstil och samtidigt lyckas missionera sitt budskap förefaller väldigt svårt för Miljöpartiet. I alla fall om man är politiker. Hur man än bär sig åt ser intresset ut att vara svalt för det gröna partiet på vänstersidan av mittfåran och man slåss för överlevnad och för att få komma in från kylan igen.

Göran Eriksson (SvD) skriver idag att Miljöpartiet anser sig ha problem med vanligt folk och visst kan det vara så. Själv vill jag vända på det och säga att vanligt folk har problem med Miljöpartiet. Att miljö och klimat är några av de hetaste ämnena för tillfället det vet vi. Det finns också ett ökande engagemang bland just vanligt folk.

Bensinpriserna har höjts med protester som följd. Kläder med vissa kemikalieblandningar föreslås nu få en högre beskattning. Och det är väl här någonstans det skär sig. När politiker ger sig in i människors vardag för att tvinga fram ett nya beteenden.

höger eller vänster spelar ingen roll

Även om syftet är gott kan problemet vara att det är just politiker som lägger fram nya idéer, tankar och förslag. Särskilt om partiet har en tillhörighet till höger eller som Miljöpartiet till vänster i stället för att bara vara en rörelse. Hur kan man annars förklara skillnaden i engagemang för Miljöpartiet som sådant och Gretarörelsen?

Vårt eget engagemang måste komma inifrån. Du och jag som individer behöver bestämma oss och ställa oss frågan; “-Hur vill jag att det skall se ut framöver vad kan jag bidra med?” Det måste också kännas att det jag gör har en betydelse.

Så kanske behöver en ny politisk rörelse växa fram. En neutral rörelse som kan bära miljöfrågan och klimatfrågan vidare. Utan politiska ambitioner om andra sakfrågor. Och stanna vid det. Iallafall tills vidare. Då först kanske engagemanget kan slå igenom hos Svenska folken.


ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *