Lugnet före stormen kanske? Ja vem vet? Förutom medias analyser om läget är det tyst som i graven. Inga presskonferenser och inga eller få intervjuer. På tisdag är det i alla fall dags för Stefan Löfven att till Talmannen presentera hur det har gått (eller inte) med sonderingarna.

Och jag skulle nog satsa några kronor på att Stefan Löfven antingen är färdig med sin sondering och att S tillsammans med C & L kommer att presentera en budget som kan röstas igenom i Riksdagen. Eller så begär man ytterligare tid för att sätta de sista stenarna i just det regeringsbygget. För inte kan det väl finnas någon som tror på att Löfven ger upp och i förtvivlan, med sträckt vrist, i maghöjd och på ”volley” skjuter tillbaka bollen till Talmannen och därmed Ulf Kristersson igen. Eller? Men oavsett vad som sker, så sker det först på tisdag till vilken det är ett par dagar ytterligare. Så vi sparkar igång med en ytterligare lista.

Intron. Vilka är världens 10 bästa intron till låtas vi alla älskar. Jag skulle kunna tänka mig att låten Thriller kommer att begäras upp på listan om den inte finns med när vi har en färdig  tio-i-topp lista men jag vill inte riktigt börja med den ändå. Nej, först skall vi titta på vad betydelsen är och komma med några kommentarer kring det.

På wikipedis svenska del kan man läsa om intro”

”Inom musikteorin är introintroduktion eller förspel[1] en inledande del av ett musikstycke – exempelvis en poplåt; det är då motsatsen till outro. Introt etablerar melodiskharmonisk, och/eller rytmiska material med anknytning till huvuddelen av ett stycke.”

Men alltså – Hur tråkigt låter inte det? En i mitt tycke otroligt akademisk beskrivning av något som är så mycket mer. In min värld sätter introt ett sammanhang och en scen.  Introt bygger en stämning av förväntan och kan skapa såväl glädjerus, lycka och längtan som ångest, skräck och olust. Introt spelar på våra sinnen och särskilt när vi hör ett intro till en melodi vi hört förut och genom det bygger upp en stark förväntat att få höra färdigt melodin som vi så väl känner.

Men det kan ju vara en ”cover” som bara lite grand låter som originalet och där introt får mig att känna ”-Ja nu kommer….va, nej vad är det här…!!?”
Men de gånger det är originalet ja det är då vi njuter på riktigt. Eftersom vi har hela fortsättningen framför oss.

Ett av de absolut bästa intron jag vet och som för mig är självklar på listan är Aquarius ur musikalen Hair. Hela musikalens (och givetvis filmens) inledning intas av djupa trummor i en snabbt sjunkande sekvens som tar oss till den världsberömda basgången. I ytterligare dryga minuten följer vi slap-basens fladdrande fram till trumpeternas stegring inför att sången tar över.

Ståpäls… Säger bara Ståpäls