Snart är det nedsläpp igen. Nu för näst sista gången. Ryssland och Tjeckien skall först avgöra bronsmatchen. Vi som har några år på nacken har också med oss en god portion av den politiska aspekten av historiska hockeydraman som detta. Givetvis tänker jag och många med mig på tiden efter att Sovjetunionen militärt gått in Tjeckoslovakien. Politiskt blev man överkörda och hockeymatcherna var som Davids kamp mot Goliat. Arenorna i Tjeckoslovakien var ställen man protesterade på öppet genom att bua ut motståndarlaget från Sovjetunionen.

Många gånger spelade det ingen roll. De tillsynes buttra, och arga hockeyspelarna från Sovjet gick ut gjorde det dom skulle. Om man hade Anatolij Tarasov eller Viktor Tichonov som tränare spelade ingen roll.

Viktor Tichonov
Viktor Tichonov
Sovjetunionen & Rysslands Förbundskapten
mellan åren 1976–1991
Bild från Wikipedia

Inte en min syntes. Aldrig ett leende. Knappt en klapp på ryggen för en bra fint eller ett snyggt mål. Så var den sovjetryska hockeymaskinen när den var som hårdast men också bäst.

Den är vacker, hockeysången

Det sovjetryska laget var många gånger helt överlägsna de andra lagen.

Numera är det betydligt jämnare i hockeystatistiken och dagen match mellan Ryssland och Tjeckien är på ingalunda vis avgjord på förhand. Allt kan hända, det går fort i hockey och pucken är rund. Så nog är det svårgissat hur det skall gå minsann. Så vi får väl se om vi får höra hockeysången idag igen efter matchen.

Men det är inte bronsmatchen som är viktigast. Nej det är förstås finalen alla går och väntar på. De senaste veckornas tankar i hopp och förtvivlan skall ikväll mynna ut i glädjescener på finska gator och torg. Det är tanken. Åtminstone i Finland, Och i Sverige. I Kanada tar man det nog med ro. Visst, en del tycker nog det är kul att komma hem med en VM buckla. Men det är ingenting mot att glida runt på hemmaarenan och kyssa fet-pokalen Stanley Cup efter en lång tung NHL säsong.

NHLs Stanley Cup pokal
Bild från Wikipedia

Gör dom jobbet idag?

Våra grannar har alltså en möjlighet att ta hem Guldmedaljerna till Norden och många med mig håller idag den blåvita fanan högst. Om nu inte guldet kan hamna i Sverige idag så skall det iallafall hamna här uppe i norra Europa. Men kan vi verkligen vara säkra på att Finnarna gå ut och gör jobbet idag? Håller man ihop det? Eller är man överladdade och speedar ur fullständigt ute på isen. Bara av rena skräcken att vara i en final igen och ha chansen att ta hem hela turneringen?

Spännande blir det iallafall. När vi vet hur det gått för våra svenska politiker i EU valet, så vet vi också svaret på om det kommer dansas finsk tango hela natten i Helsingfors.

Följ Krönikan.se kommentarer under matcherna på Twitter.