Vet du vad som händer med alla säckar i stan som är fyllda med byggmaterial, Du vet, de från Big Bag, Storsäcken etc? Jag menar själva säcken, inte innehållet. Jag hade en intressant dialog med en chaufför för ett tag sedan. Men jag återkommer strax till det. Men först några ord om en man som säger ”Jag hatar Miljöpartiet”

Härom dagen befann jag mig på Systembolaget. Tackarjojjo; som min dotter brukade säga när hon var liten. Jag skulle iallafall inhandla lite extra inför middagsbjudningen i slutet på veckan.

Jag hatar Miljöpartiet

När jag med god avvägning valt dryckerna, givetvis på rekommendation från personalen (Tack), begav jag mig mot kassorna. Där spenderade jag glatt (inte surt) förvärvade pengar ur min elektroniska plånbok. Så lastar jag inköpen i mina tre till antalet inköpta kassar. Och när jag stoppar i den sista flaskan hör jag Butiksbiträdet fråga nästa kund;

”-Påsar?”
”-Ja, jag tog fyra tack”
”-Det räcker nog med tre”
”-Ja, men jag hatar Miljöpartiet så jag tar fyra”

Föga intelligent dialog således och man undrar hur det rörde sig bakom pannbenet. Om det rörde sig alls. Nåja var och en blir salig på sitt och jag KAN ju ha uppfattat dialogen fel. Eller rätt. ”Jag hatar Miljöpartiet”. Smaka på den meningen en gång och tänk er butikskön.

På vägen från systemet skall jag hämta en storsäck, som en orange Big Bag fast vit för återvinning av byggnads- och rivningsmaterial och återigen spendera en hel massa förvärvade pengar.

Väl hemma packar jag upp storsäcken, för att inledda fyllandet. (Av säcken alltså). Och döm om min förvåning när jag ser att säcken precis som förra gången är oanvänd.Och jag undrar; kan det verkligen vara så att säckarna inte återanvänds?

När chauffören väl kommer för att hämta säcken får jag lära mig flera spännande saker;

Över eller under fyrtio

För det första är den en generationsfråga. Vid kontorets rundabordssamtal finns det två falanger. En falang med de över 40 och en falang för de yngre. Efter en del muttrande på andra sidan bordet fick de yngre till slut igenom att säckarna framöver skall köpas in i Europa istället för som nu, i Indien.

Ja vi arbetar ju med mijöfrågor då måste vi själva bli bättre

Chauffören som hämtade säcken

Strålande tycker jag och ler med hela kroppen. Men hur går det med återvinningen av själva säcken undrar jag?

För mycket motstånd får jag veta. Försäkringsbolagen accepterar inte att säckarna återanvänds eftersom de till exempel kan gå sönder när de lyfts ovanför en bil. Och värmeverken tycker att säckarna kläggar igen skorstenarna så man kan inte elda upp dem heller. Jag får också veta att ingen verkar ha råd att skaffa maskiner som kan trasa sönder säckarna. Så att dom skulle kunna återvinnas och bli nya säckar, fleecetröjjor eller Salmingunderkläder.

Vad gör ni med dem då?

Konstigt nog tar det en stund innan jag kopplar. Var hamnar då alla använda säckar? Om man nu inte får använda dem, inte får elda upp dem och ingen investerar i maskiner som kan trasa sönder säckarna. Jag har iallafall skrivit till firman och frågat. Jag hoppas få återkomma i ämnet.
Det är några år sedan nu och ännu har jag inte hört något.

Om det är någon som vet, hör gärna av er.

Bara detta är en bra anledning till att inte hata Miljöpartiet.