Novembervädret är här och snart kommer April med alla bakslag. Än så länge tar det alltså en stund innan våren på riktigt infinner dig. På väg till jobbet kommer funderingar kring hur sommaren skall bli. Om den blir lika varm som förra året med vattenbrist och grillförbud?

Temperaturväxling. Eller inte

Men Idag har vi Novemberväder vilket förmodligen är normalt. Och när vi sjunger in våren så är det inte ovanligt med frusna händer, fötter och somliga själar invid brasan. Våren kan ju vara oändligt lång och vissa år kan det ta tid innan våren glider över i sommar. Men det har också hänt att sommaren sonika uteblir. Som 1997 då nyårsafton och midsommar aftonen bjöd på samma väder. Visst var det 1997?

Det är inte så konstigt att vi nordbor var med och skapade charterfenomenet när vi på 60 talet inledde resandet till Spanien. Resandet som varade några veckor under industrisemestern och kanske på vinterhalvåret. År efter år efter år. Och somliga åker fortfarande med det alldeles oslagbara charterkonceptet. Andra reser mer på egen hand och plockar ihop resorna för hand.

Jag tycker bättre om den gröna vintern än den vita

Okänd man från Indien som arbetade i Sverige under ett år

Numera gör vi det för att vi är nyfikna och vill lära oss mer om människor och kulturer. Och somliga av oss vill lära oss mer AV människor och kulturer. men det var nog vädret som fick iväg oss första gången. Samma väder som så många av oss älskar

Årstiderna

Men det är precis just det som är tjusningen med att bo här uppe i Skandinavien eller norden. Variationerna över alla årstider. Våren, när naturen fullständigt exploderar i ljusgröna färger och starka dofter. Sommaren med sitt nyckfulla väder och som fått oss Nordbor att springa in- och ut med bord stolar och dukning på Midsommarafton. Den orangea hösten med sin krispiga luften som nästan går sönder bara man andas. Och vintern. Den där gnistrande vita och vackra vinterdagen avslutas med en eftermiddag i solen. Med ljudet av takdropp som enda ackompanjemang

Detta påminner mig om en arbetskamrat från svunna tider. han berättade om när han och hans företag under ett år hade besök av en kollega från Indien. Han kom i lågskor och sommarkostym. Det var december. Efter ett år var det dags för honom att åka tillbaka till Indien. När han på Arlanda fick frågan om vad han tyckte bäst om i Sverige svarade han; ”-Jag tycker bättre om den gröna vintern än den vita”