Hur många gånger har man förväntansfullt väntat på nästa James Bond film? Och hur många gånger har men inte längtat efter att få se hur de har byggt upp upptakten på filmen? Många av oss, gammal som ung känner mycket väl igen det traditionella sättet det hela introduktionen byggs upp på. Men låt dig inte luras, det finns nämligen undantag. Frågan är om du kan nämna någon av dess?

Se senaste dagarna har jag fördrivit tiden med att kolla in intron till alla James Bond Filmerna för att se vilken film som kan stoltsera med det absolut bästa. Och jag blev sanningsenligt förvånad över mitt dåliga minne för vissa av filmerna – Och lika förvånad över hur precist samma minne är för några av de andra filmerna. För att göra en någorlunda rättvis jämförelse försöker jag sätta varje intro i sin samtid och bedöma utifrån det. Men det spelar ingen roll. Jag blev ändå förvånad

Den mest traditionella inledningen på en äkta Bondrulle består av fler komponenter;

  • Vita stora prickar (som siktet eller mynningen på en pistol) som vandrar från vänster till höger i bild.
  • Siktet fångar James Bond som kommer vandrande från höger till vänster i bild.
  • När James är mitt på filmduken, drar James bond sin pistol och skjuter mot oss i publiken
  • För att illustrera träff rinner blod ner för filmduken.
  • Nu zoomas den första Scenen in. Spelet kan börja

Här tänker nog du som jag att första scenen skall vara en bli en fart- och tempofylld upplevelse, att skurken skall presenteras och att hens grymma planer för framtiden avslöjas. Planerna som vår allas James Bond skall lösa. För att sedan snyggt och prydligt avslutas med filmens grafiska tema med en design av Maurice Binder. (för 14 av filmerna), Vi känner igen inledningen med dansande siluetter, pistoler och andra detaljer i som är signifikanta för filmens handling. Allt Ackompanjerat av den traditionella Bondlåten, framförd av en samtida aktuell artist.

Listan med bästa Bondupptakten

För det första måste jag konstatera att I hennes majestäts tjänst med George Lazenby som dubbelnolla faktiskt har en av de bättre upptakterna i hela filmserien. När man sätter filmen i i en samtida context så är det till och med utomordentligt bra. Rafflande, överraskande och sättet man visar hur James Bond tänder en cigg i bilen gör att vi får se en glimt av mannen bakom dubbelnollan; George Lazenby med sitt karakteristiska veck i hakan. Spänningen är ganska hög och i mitt tycke bättre än de nuvarande inledningarna som kan hålla över tio minuters aktion. I hennes Majestäts hemliga tjänst får av Krönikan.se en klar 4:a.

Disko

En annan berömvärd upptakt är den i The spy who loved me. Här är det faktiskt nästan full pott hela vägen. Denna gång jagas Roger Moore av illasinnade Sovjetryssar ner för skidbackarna någonstans i Österrike. För det första sladdar Agent 007 nedför backarna till takterna av musik som tangerar dansgolvet under den fantastiska disko-eran. (Filmen Saturday Night Feever, vars musik som skapades av bröderna Gibb blev en världshit) Mot slutet kastar sig james Bond utför ett stup för att snart dra i handaget till fallskärmen som givetvis har motivet av Union Jack – Storbrtitanniens flagga. Avslutningsvis glider filmen in i den del där rolllistan presenteras. Denna gång till tonerna av Carly Simon och Nobody does it better.
Strålande. Betyget blir 4,5

En av filmerna som kan stoltsera med den absolut bästa musiken är förstås For your eyes only med Sheena Easton. Det fins en anledning till det. Kompositören heter Bill Conti och för er som tycker namnet är bekant så har han skrivit musik till film och TV serier i decennier. Mest kända är now signaturerna till Falcon Crest, Dynastin and Lux Bessons; Det Stora blå. Fast allra mest känd är nog temamusiken till boxaren Rocky Balboa; alias the Italian Stallion spelad och regiserad av Silverster Stalone. Vad med introduktionen i övrigt? Riktigt dålig skulle jag säga. En svag 2:a – Musiken gör att det blir godkänt och sammanlagt en 3:a

Ingen Bondlåt

Man kan säga att den näst senaste Spectre är precis tvärt om. Musik som är intetsägande och alldeles för soft i förhållande till vår hjälte. Missförstå mig inte. Det är en bra låt men absolut ingen Bondlåt. Synd. Däremot är filmens upptakt fantastiskt bra. Ett högkoncentrat av spänning och aktion som nästan är i det längsta laget. Och som avslutas med en helikopter i solnedgången Och filmen glider in i ett sömnpiller till bondlåt. Men det blir en 3:a i betyg tack vare upptakten.

Många tycker att den bästa bondlåten är Skyfall med Adele. filmen har nog landat i att bli en av de absolut bästa filmerna om James Bond, Agent 007. jag kan bara hålla med om att låter är riktigt bra när den inleds med det klassiska piano ackorden samtidigt som James Bond landar i vattnet efter en forsfärd i medvetslöshet. Snyggt.

Om man återigen tittar på filmerna med sin samtids ögon spå undrar jag ändå om inte License to kill är vinnaren. Ett lagom långt intro. Återigen med en helikopter där James Bond och hans gode vän Felix Leihter med fallskärm tar sig ner till kyrkan där Felix efter ett kortare avbrott nu äntligen får gifta sig. Den fantastiska musiken smyger in nästa omärkligt och stegrar sig hela vägen tills kameran till slut lämnar introduktionsdelen för att ta sig an första scenen. Kombinationen är så pass bra att det blir en 5:a.

Vad har Du för tankar. Håller du med eller har du helt andra favoriter? Kommentera gärna!
För övrigt hittar du listan på Bästa James Bond musiken här

Nyligen har den sista filmen med Caniel Craig i huvudrollen som James Bond. Kan de inte vara dags för en kvinna att axla rollen? Eller blir det att göra våld på allas vår politiske hjälte från väst?