Kan ni plocka fram reklamfilmen?

telefon

I helgen kom jag plötsligt att tänka på en liten filmsnutt som jag gärna skulle se upp på listan över Bästa Reklamfilm. Förmodligen var den inte så bra för jag har inte lyckats hitta den på nätet och inte heller kommer jag ihåg vilket företag det var reklam för. Oavsett så poppar den här filmen upp då och då i minnet. Det skulle vara fantastiskt om någon visste vilket företag och ännu bättre; vet var vi kan få tag på filmen så jag kan lägga till den på listan över bästa reklamfilm. Så dagens “call to action” Kan ni plocka fram reklamfilmen från 70- eller 80 talet?

Beskrivning

En man städar en lång korridor på ett företag i USA. Mödosamt moppar han golvet fram och tillbaka. Möjligen nynnar han på någon melodi. Fotot är elegant mörkt aningen gult och ger ett varmt och behagligt intryck.

lång korridor

Lång korridor

Plötsligt hörs en signal. En retro telefonsignal, med sitt karakteristiskt skramlande ljud;

Rrriiiiiiing- Rrriiiiiiing, Rrriiiiiiing- Rrriiiiiiing, Rrriiiiiiing- Rrriiiiiiing,

Städaren ses tydligt se sig omkring och leta efter signalen. Till slut ser han dörren varifrån signalen ljuder. Han känner på handtaget och försöker öppna dörren. Knarrande, nästan ovilligt går dörren upp.
Rrriiiiiiing- Rrriiiiiiing.

Dammigt kontor av gammal modell

Bakom dörren finns ett gammalt kontor. Gammalt. Möbler från 50-talet. Dammigt och en del spindelväv hänger här och var. Samma gula ljus som i korridoren får mig att känna mig behaglig när jag bevittnar scenen. Rrriiiiiiing- Rrriiiiiiing.

Telefonen står på ett riktigt gammalt skrivbord, kanske i mahogny. Med en stor mjuk skrivplatta på som skall göra det smidigare att skriva med kulspetspenna.
Rrriiiiiiing- Rrriiiiiiing, Städaren går fram till bordet, funderar lite innan han till slut lyfter luren.

“-Hallå!”

Städaren i reklamfilmen som svarar i telefonen på ett obemannat kontor

Städaren lyssnar på rösten i telefonen och svarar så småningom och ungefär som jag minns det;
“-Det måste vara fel nummer, Det finns ingen här.” och slutligen,
“-Jag tack då. ingen orsak”

Städaren lägger på luren, går ut ur rummet samtidigt som kameran zoomar ut. Han stänger dörren och återgår till städningen. Kameran zoomar nu in mot dörrenskylten mitt på
Reklamationer


Effektfullt naturligtvis. Men kanske saknas något med tanke på att jag inte minns vad det var reklam för. Men det kanske ni gör; så hör gärna av er. Någonstans långt bak i huvudet ringer en klocka vid namnet Coca Cola, vad tror ni om det? Jag har iallafall inte hittat något på deras hemsida.

Avslutningsvis slår jag ett slag för Apotekarnes läskreklam från sjuttiotalet. Tre minuter reklamfilm med bland andra Ulf Brunnberg. En riktig aktion med bland annat båtjakt.

Så, vad har ni att komma med där ute?

ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *