Kanske dags för ett stamnät som måste flygas även om det är strejk?

Kanske dags för ett stamnät som måste flygas även om det är strejk?

I Sverige kan sjukvårdpersonal undantas strejk genom ingripande av Centrala nämnden för samhällsfarliga konflikter. Det framgår av Vårdförbundets tidning Vårdfokus och sätter en del tankar i rullning.
Är det dags att lägga upp ett stamnät inom flyget som alltid måste fungera enligt tidtabell? Tänkbara flygplatser att alltid trafikera skulle till exempel kunna vara Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå, Umeå och Visby. Det skulle ju naturligtvis också kunna gälla tåget.

Men varför säkra affärsflyget vilket temporärt skulle kunna ersättas av möten på nätet? Tekniken har ju funnits ganska länge nu och många använder den redan. Ställ istället in allt affärsflyg temporärt och kör alla avgångar med billiga biljetter istället.

Semestra online är nog svårt

Det är betydligt svårare att semestra online hur mycket man än vill. Tänk att äntligen komma bort från allt och få sätta tänderna i ännu ett resmål värt att upptäckas. Att låta kryddorna kittla näsan i Kairos basarkvarter Khan elKhalili. Eller känna saltstänket i ansiktet på Franska Atlantkusten. Det gör man inte så lätt online.

Visst, jag kan sitta på en trevlig grekisk restaurang i Stockholm. Lyssna på bouzouki musik och äta en härlig portion med Gyros. Men men vad går upp mot att vara på plats? Att sitta på den lilla tavernan utanför Chania på Kreta och känna värmen i bara T-Shirt. Att lyssna till livemusiken och samtidigt låta näsvingarna vädra och sukta efter maten som ligger på grillen. Det är svårt att uppleva online.

Är det någon som på riktigt tar sitt ansvar?

Så undanta flyg- och tågresor utomlands som har semesterkaraktär. Givetvis alla klassiska medelhavsdestinationer men också Kanarieöarna, Thailand, Karibien, USAs Öst- och Västkust. Samt givetvis alla storstäder. Inte minst för alla barns skull. Alla tycker det är så tråkigt men skyller på varandra och att den andra parten inte tar sitt ansvar.

Kan det verkligen vara rimligt att det alltid är privatpersoner som är tredje man och drabbas?

Du kan läsa mer om resor här!

ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *