Det drar ihop sig så smått. Om ett och ett halvt år går Svenska Folken till valurnorna igen. Våra politiker skall skapa trygghet samtidigt som notan efter den ännu aktiva pandemin skal betalas. Knepigt, det måste ändå medges.

Och vi vet mindre än någonsin inför nästa val. Utan några övriga liknelser måste väljarna verkligen köpa grisen i säcken när kuvertet skall slickas igen. Om inget drastiskt sker vill säga.

Finns det inga färdiga alternativ?

Än så länge verkar de flesta simma i sin egen tunna eftersom ingen vågar gå ut med tydlig information. Förutom Annie Lööf som tydligen och tydligt meddelat att men inte har bestämt sig för att fortsätta stödja den nuvarande regeringen. Vilket givetvis skapat mer otydlighet. Men hon är tydlig med det Annie. Klart och tydligt.

Och sorgebarnet Liberalerna då. Nja, de har till och med hamnat utanför sin egen tunna. Och kippar efter andan samtidigt som man letar efter någon som förstår vad det är de vill. Allra helst inom partiet eftersom man tappade den röda tråden ungefär i höjd med Ola Ullsten.

Hos Kristdemokraterna verkar den riktigt stora och avgörande frågan inom partiet vara huruvida Ebba skall backa från sitt husköp eller inte. Spännande att se den slutliga uppgörelsen oavsett utgång.

Politiskt verkar man dock bestämt sig för att tillsammans med Ulf Kristersson ta in Herr Åkesson med anhang i finrummen. Man är alltså inte större an att man måste samverka med partiet på den allra yttersta högerkanten för att få en majoritet.

Arbetslöshet och arbetslinjen går inte ihop

Forna socialdemokrater som lägger en röst på Sverigedemokraterna i den nya sammansättningen skall nog ta sig en funderare på valdagen eller varför inte redan nu. Blir man arbetslös kommer nämligen tryggheten att ryckas bort och bytas ut mot en arbetslinje som är omöjlig då inga jobb finns att söka.

Men Socialdemokraterna då. Är de inte ett tryggt kort att lägga sin röst på. Så kan det vara. Men socialdemokraternas gamla mantra om skattehöjningar har nog aldrig varit så självklar som den kommer vara inför nästa mandatperiod. Sannolikt alltså.

Betala, betala, betala

Någon måste trots allt betala för allt vaccin vi skulle ha fått. Och det kommer att vara du och jag via skattsedeln. Å andra sidan kan vi kanske känna oss trygga i att slippa hamna på gatan när man inte vill flytta från X till Y för att ta ett arbete. Men de behöver ju några att samarbeta med eftersom inte heller de är stora nog att regera ensamma.

Sålunda är det nog dags att redan nu säkra den trots allt ganska lyckosamma mittfåran inför nästa val. Att med eller utan badtunna påverka, rent av övertala, Centern och Liberalerna att officiellt stödja ett mittenalternativ som bevare oss från ondo.

Och givetvis så tar men med Miljöpartiet i badtunnan. Så länge tunnan eldas med förnybar energi kommer miljöpartiet nämligen att acceptera.
Men det kan ha att göra med ministerposter också.