I morgon är Julen slut även om ledigheten för många fortsätter. En ledighet som kanske spenderas på jakt efter riktiga fynd när mellandagsrean startar. För er som besöker Kungliga Huvudstaden kan rekommenderas att se hysterin utanför NK och Åhlens när dörrarna slås upp. I SvD’s arkiv hittar jag en artikel om mellandagsrean från 1985. Här berättas om att NK’s rulltrappor slutade att fungera och att kunderna springa upp och ner i trapporna med kassar fyllda med reavaror. 

Jag är mest fascinerad av människofloden

Solveig Petersson

Oavsett hur mellandagsrean går som är en sak klar. Reklamfilmerna för mellandagsrean är utbytta. De som betalar bäst för sin reklamtid ser ut att vara de otaliga spelbolagen. Till årsskiftet kliver dom in på den svenska marknaden och fram tills dessa måste man ha skaffat sig marknadsandelar. Etiskt? Moraliskt? Knappast. Men det kanske är bättre att det sker kontrollerat och under översyn av svenska myndigheter än inte alls.  

Och här kan man fundera. Huvudbudskapet i spelreklam verkar vara att betala ut vinster inom fem minuter och att man har skippat omsättningskraven. Detta informerar oss om följande. a) Som kund har man behövt vänta på utbetalningarna tidigare. Varför då kan man ju undra? Och b) Omsättningskrav som skippas. Otroligt nog så är det tydligen inget krav att behöva spela för ett visst antal kronor längre.

Man är iallafall beredd att betala massor av reklampengar för att du och jag skall börja spela online. Och det är klart man lyckat ju övertala stjärnor att göra reklam för spelen. Stjärnor som har redan har ett överflöd av pengar och som sannolikt inte har ett behov av att spela alls. Bara ett behov av att tjäna mer pengar. Och det är väl inget fel i det. Eller är det just det. Fel.  Det var ju alltid funnits stjärnor i reklamfilm.

Reklamfilm bäst på bio

Men var det inte så att reklamfilmen var bättre förr? Du vet de där fimerna som man ALDRIG fick missa när man skulle gå på bio. Det var helt otänkbart att vi inte skulle vara i tid så att man kunde se alla filmerna. Och alla trailers. Men vilka var de bästa av alla reklamfilmer som gjorts?

Här har du chansen att skicka in vilka filmer du vill se på tio i topp listan Bästa Reklamfilm. Lägg ditt länkade förslag i kommentarsfältet. Listan fylls på löpande förstås. och som första namn på listan Kommer Trygg Hansas ”En Cab” som talar för sig själv. Till er i den yngre generationen behöver jag dock förklara att den lilla enrummare personen står i inte är en bostad. Nej det är en telefonkiosk från vilken man kunde ringa om man hade mynt. Enkronor, Femtio- tjugofem-, och tioöringar. På den här tiden fanns nämligen vare sig smarta telefoner eller swish.

God fortsättning