Musikaliska ytterligheter blev upprörande bra i Mix Megapol

Mix Megapol

Jag tror att det var Sverige Topp 100 Listan som lirades under dagen. Ni vet, listan med topp hundra av låtar på svenska. Dagen till ära den 6:e juni förstås. Och när man tittar på listan så blir man riktigt förundrad. Hur har det egentligen gått till. Detta fantastiska land som producerar kvalitetsmusik i parti och minut. Vore intressant att höra Andreas Carlsson, Anders Bagge eller någon annan musikproducent resonera kring det.

Från gamla gubbar och gummor som skapat och fortfarande skapar fantastiska melodier och visor. Till nykläckta musikaliska genier som förgyller både vardag och fest med nya uppslag.

Nya idéer om hur noter skall spritsas på ett notblad Och hur bokstäver och ord skall kombineras för att få alla att minnas texten. För att såna som du och jag, vare sig vi kan eller inte, skall sjunga med i bilen.

På vägen upp till Roslagens famn hade jag nationaldagen till ära alltså rattat runt på radion och fastnat för Mix Megapols Sverige topp 100 Lista. Och det var här jag hörde de två låtarna av absolut ytterlighet. Och jag älskar artisterna, numera gubbarna, för att dom är så mångsidiga och oerhört skickliga.

En a dom är dessutom enormt egocentrisk. Men för å bli så fantastiskt framgångsrik i sitt musik skrivande måste man nog vara just egocentrisk, så jag tror att den andra också är det.

Den första låten hade jag inte hört på ganska länge. Jag mår illa, av och med Magnus Uggla, jag blev bara så förvånad över att jag kunde sjunga med. Jag var tack och lov ensam i bilen. (man skall tänka på sina medmänniskor och välja sina tillfällen då man sjunger eller pratar i mobilen så andra hör)

Karamelodiktstipendiaten

Nästa sak som förvånar mig är att Magnus fullständigt massakrerar sina branschkollegor och andra VIP’are. Det är faktiskt inte utan att jag undrar om de överhuvudtaget morsar på varandra så här 30 år senare? Eller kanske stängdes dörren så snart Uggla öppnat käften den gången?

En mästare av rang i det skrivna språket är han iallafall. Föga förvånande fick Magnus 1991 ta emot Povel Ramels karamelodiktstipendie med motiveringen;


För ett spännande artisteri som väljer oväntade vägar, för slagkraftiga och fröjdefullt fräcka texter och för en musik som inte lämnar melodin i sticket.

Juryns motivering till Magnus Ugglas Karamelodiktstipendie, 1991

Den andra låten som skapar den andra ytterligheten är också skapad av ett musikaliskt geni. Ett namn som jag dock saknar på listan över Karamlodiktstipendiater. Att skriva texter som träffar en rakt in i hjärteroten är minsann inte enkelt. Vad betyder dessa enkla rader för Dig?

…en sång för alla dom
Som aldrig hittat nån att dela sin glädje och sorg med
En sång för alla dom
Som inte kommer hem till någon som frågar hur det är
Den här sången är till dom

Refrängen ur Dom ensamma

Kontrasten mellan Mauro Scoccos låt Dom Ensamma och Magnus Ugglas Jag mår illa är slående. Lite lagom känslomässigt överladdad som jag kan bli när det gäller musik eller sport gör att en tår kryper fram ur ögonvrån. Men jag kan sjunga med den här också där jag sitter på min roadtrip till Roslagen.


ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

2 thoughts on “Musikaliska ytterligheter blev upprörande bra i Mix Megapol

  1. Tjenis Stefan! Bra musik som platsar på Skansen och stannar i våra hjärtan. Skulle det vara en lista med 10 de mest spelade just nu då finns de knappast med. Men då och då dyker det upp musik också på den listan som får evigt liv. Fast med tanke på utbudet idag händer det nog inte så ofta. Det mesta blir stundens brus. Ett Avestaforsens kanske. Tjenis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *