Så har vi åter nått Luciadagen i vår kalender. För 40 år sedan hade jag och det många andra skolungdomar tillbringat natten, vakandes ute på stan, för att till slut invänta stunden då skolans aula öppnade för att alla skulle uppleva skolkören sjunga julsångar.

Om jag hade överlevt alkoholintaget utan att kräkas och dessutom lyckats undvika att somna ifrån alltihop så var det ganska kul. Tycke jag då i alla fall. Men som sagt, det var då det.

Dygnar gör man nog vid andra tillfällen

Tack och lov så firas inte Lucia på samma sätt idag. Ungdomarna har hittat andra festtillfällen och kanske är det inte lika kallt för de som det var på Lucia förr om åren. Och frågan är om man ”dygnar” på samma sätt som vi gjorde då?

Men rent musikaliskt är allt på samma sätt som förr. När jag satte på TV’n i morse visste exakt vilka sånger som skall sjungas och mina förväntningar var lika stora som vanligt. Jag vet nämligen exakt hur det borde att låta. Eller rättare sagt hur JAG tycker att det borde låta.

Detta om inte någon har lagt näsan i blöt och skrivit nya arrangemang till våra traditioner vill säga. Det händer ibland, så även denna morgon. men det var något helt annat som fick mig att stanna upp i tanken och fråga mig ”-Nä men vad i allsin dar…?”

Vad är det som låter?

Det började fantastiskt när barn och ungdomar växlar mellan sångerna och sjunger in årets Lucia i Jukkasjärvi. Men det är alltså något som inte stämmer; undrar jag där jag sitter framför TV’n.

En sak är att det inte är direkt. Det syns inte minst på morgonsolen som inte alls syns så här års. Det är nämligen polarnatt ovanför polcirkeln. Man kan visserligen se dagen gry, men inte före kl 08.45. I Stockholm är det mörkt som en kolkällare när programmet sänds mellan 07.00-08.00.
Men okey – Det var mysigt ändå.

Morgonsol?

Men det jag verkligen undrar är hur producenten tänkte när hen beslutar sig för att lägga på ett eko på all sång. Det låter som man står framme vid altaret i vilken större kyrka som helst. Men i verkligheten man står ute på gårdsplanen framför hembygdsgården.

Om man får tro TV bilderna som strömmar ur våra apparater så kan man, tack vare den färdig-inspelade morgonsolen se att inga bergstoppar finns som skulle kunna få sångrösterna att studsa mellan och skapa ett eko. nej eko’t måste vara pålagt efteråt.

Att körerna sjunger fantastiskt råder inga tvivel om. Men det är synd att man förstör det med teknik när man placerar kören där den inte är i närheten av att vara, i kyrkorummet.