Idag skriver vi den 10 december och celebrerar förstås de Nobelpristagare som just detta år tagit emot priset för sina insatser. Tyvärr sätter pandemin käppar i hjulen för de alla flesta av arrangemangen och ingenting är som vanligt.

Inga röda mattor

Priserna delas ut, men inte på på Stockholms Konserthus. Ingen kommer till Stockholms Stadshus för att svinga sina lurviga till storband. Och ingen får besöka vare sig blå hall eller gyllene salar efter en sagolik kungamiddag på fyra timmar.

Inga röda mattor rullas ut den här Nobelveckan och även om man gjorde det så skulle dessa inte beträdas av Nobelpristagare. Ty detta år när inget är sig likt får vi alla förlita oss på Sveriges Television som har att leverera en Nobel afton till världen ändå.

Minnenas allé

Under kvällen kommer alla tittare att föras genom minnenas allé och vi får uppleva såväl gamla banketter med vacker dukning av Nobelservisen. Och en genomlysning av de olika årens alla blommor från San Remo och arrangemangen som kreerats. Och så har man utlovat avsmakning av Nobelmaten.

Även om allt inte är som vanligt är detta likaväl en högtidsdag. En dag då Sverige på riktigt får visa upp sig för världen och där vi gemensamt firar historiska ansträngningar.

Karina Cannelakis

Apropå ansträngningar så minns jag för två år sedan då jag avnjöt Nobelkonserten på Stockholms Konserthus. Just det året var det Karina Cannelakis som dirigerad och anförde orkestern genom kvällens föreställning.

Och Finns det någonting jag skulle önska alla så vore det just att uppleva den intensitet, kraft och styrka som Karina besitter, där hon studsar runt uppe på podiet . Jag hoppas att Sveriges television visar en snutt ur den Konserten. Helst hela förstås.

Snart är det sittning framför TV’n.
Så nu är det dags att byta om.