När man spelar golf i 2019 är det tanken att en golfrunda skall inte ta mer än tre timmar. Nya regler i golf skall snabba på spelet efter årsskiftet. Onödiga pliktsituationer tas bort och och det viktigaste av allt, flaggan kan stå kvar vid puttning.

Sedan hundratals år har golfens regler förbryllat, försvårat och som vädret härdat golfspelare världen över. Diskussionens har avlöst varandra på banor och i klubbhusets 19:e hål. Ibland har man varit oense eller helt enkelt inte vetat hur reglerna skall tolkas varpå en alternativ boll spelas för att man skall kunna låta tävlingsledningen avgöra vilket som skall gälla. Original- eller alternativbollen.

Och för den som nu skulle tro att det bara nybörjare så har ni fel. Jag mins en tävling på Ullna Golf Club för många år sedan. Jag och Bosse Parnevik (pappan till före detta golfproffset, numera TV och Reality- och såpa kändisen Jesper i Parneviks) gick i samma fyrboll.

Nervöst att spela golf med en kändis

Jag var helt nybakad och hade ett nytryckt grönt kort i Golf och kunde förutom mina tjocka glasögon stoltsera med trettiosex i handikapp. Bosse sken upp när han hörde just trettiosex då han tyckte att vi skulle kunna dra nytta av detta i bollen. Vi skulle kunna ta massor av poäng i denna poängbogey-tävling. Så blev icke fallet dock. (Som Carl Bildt skulle ha uttryckt det) Efter en runda där jag praktiskt taget prövade att spela från banans alla tänkbara hörn utom fairway, måste Bosse ha varit mäkta besviken. Det var nog nervöst för mig att spela med en kändis. Jag trodde mig vara en tävlingsmänniska som kan hålla ihop det – Men kanske inte trots allt.

Bosse hamnade i ett svår bedömt läge på något av de sista hålen. Många diskussioner var det tävlingsledningen tillkallades. Bedömningen blev att Bosse skulle spela en alternativ boll, vilket alltså innebar ett original- och en alternativt resultat när vi kom i mål. Det var nu tävlingens huvuddomare kallades in för att av göra hur det skulle bli. Om det var originalbollen och originalresultatet, eller alternativbollen och alternativresultatet som skulle signeras och lämnas in.

Vi vann inte tävlingen. Jag minns inte vilken plats vi hamnade på men tror inte att vi blev diskade.

Beklagar Bosse. Nästa gång vi spela Golf lovar jag att passa flaggan. Om du är en av de som vill ha passning 2019 vill säga.

Vi avslutar dagen med att fylla på Bästa Filmmusiken med ytterligare en fantastisk melodi. Den här gången av Vangelis. Men inte den vanliga Chariots Of Fire utan Conquest Of Paradise som i sin känsla fångar upptäcktsresandenas umbäranden och svårigheter. Spelas med fördel upp i ett mörkare rum och med hög volym.

Skicka gärna fler förslag