Mystiken och intrigen tätnar i den kommande säsongen av Sveriges mest älskade, samtidigt hatade TV serie Valfläsk. Förra säsongen har redan inlett avslutet med flera uppbrott och utbytta karaktärer.

Moder Svea vände på klacken

Många trodde nog att Sveriges Moder Svea skulle leda Sverige in i en av de mest stabila valrörelser vi haft. Istället kom hon in, för att omedelbart gå ut. Och slutligen vända klacken på Drottninggatan för att gå in igen. Denna gång med någon annans, inte alls så Nådig, Lunta i handen.

Detta måste för internationell press ha framstått som mycket märkligt. Även för landet Sverige som givit namnet consensus ett ansikte.

Nu tisslas och tasslas det om svek och illojalitet bakom plågade ryggar. Efter dryga tre år finns ingen given röd tråd för den nya säsongen. Ingen blå eller grön heller för den delen. Alternativen är mer fragmenterade än någonsin. Ingen kan förvänta sig en ny regering i Sverige styrs av ett samlat mandat om mer än 50%.

Precis som i Robinsson, Big Brother och andra TV serier är mobbning på jobbet, ironi och andra elakheter vardagsmat i direktsändningen av Valfläsk.

Sedan ganska många säsonger använder sig många av karaktärerna av mobbning, ironi och andra elakartade för att övertrumfa varandra. Manusen’s ton har utvecklats från passivt angrepp till attackerande påhopp utan verbal finess eller elegans.

Jag hoppas att man bytt ut förra säsongens manusförfattarna I Valfläsk. Trots allt handlar serien om de karaktärer som har att bestämma över våra barns skolgång även efter valet 2022. Hur man skall kunna känna sig trygg, utan mobbning, ironi och annat som inte hör hemma i skolan.

Med andra ord ser jag fram emot en debatt i Valfläsk som innehåller en god portion respekt hela vägen. Från längst ut på vänsterkanten till det brunaste på motsatt sida.

Krydda TV serien med utröstning som komplement till inröstningen efter valet 2022

Vi har sedan lång tid värnat om den svenska grundlagsskyddade möjligheten att rösta fram våra representanter. Somliga ser faktiskt valdagen med rätta som en högtidsdag och klär upp sig dagen till ära. Men kanske är det tid att göra om. Tänk vad fantastiskt det skulle vara om de som inte skött sig måste mötas i en duell. Där förloraren måste lämna Valfläsk för resten av säsongen. Utan ersättning.

Låt fantastiska hjärnor på landets tankesmedjor samordna ett megastort Hybridmöte och lägga upp en ny strategi som bygger på något som Svenska Folken känner till. Nämligen utröstning på bästa sändningstid i TV. En utröstning av politiker som inte skött sina mandat. Och som inte kan hålla sitt politiska skinn, och verbala rappakalja i ordning.

Man skulle kunna skapa en politikerpanel som tar fram de värsta fadäserna från veckan som gått. Och på fredagskvällarna låter man meddela ”De nominerade i veckans politikerspektakel är…”

I den nya säsongen av Valfläsk hoppas jag också att man tagit höjd för att parera rena anklaganden. Att det finns en övervakningsfunktion som larmar när deltagarna pratar om vad någon av de andra deltagarna inte har gjort. Eller har gjort. När man istället borde ha fokus på vad man har gjort, och vad viktigare är, vad man ser framför sig att göra under säsongen.

Så ta en rejäl funderare på hur ni politiker, på riktigt kan ta ansvar och förmedla ert budskap med lugn, sans och framförallt respekt.

Kan ni klara det?