Politiken, såväl i riksdagen som i Akademin. Musiken, filmen och kulturen i övrigt. Så kanske det blir vårt gemensamma 2019. Om vi läser kaffesumpen från morgonens kaffeslurk av Zoega Mollbergs Blandning

Politiken

Vi måste tro att det går. Att vi med gemensamma krafter stänger ute de som vurmar för ett utanförskap baserat på etnicitet, läggning, religion eller annat. Att vi inte släpper in dessa politiska krafter i finrummen.

Kyrkan skildes från staten på 1 Januari, 2000. På samma sätt borde Socialdemokraterna ha skiljts från LO redan då.
Men bättre sent än aldrig.

En vänster-center, center-höger regering väntar oss. Tack och lov så klarar vi att hålla ytterlighetspartierna utan inflytande. Sannolikt ser vi också en omskrivning av arbetsrätten framöver eftersom den behöver vara lite mer samtida än dåtida.

Akademin

Om han inte själv gör det får snart någon ta Horace Engdals förnuft till fånga och se till att han avgår. Det var tveksamt redan innan, spiken i kistan blev för Krönikans del intervjun i SVT. Med en riktigt jobbig attityd ser han sig som förmer än andra. Det goda föredöme som våra ungdomar behöver måste helt enkelt få vara andra individer som står för acceptans och inkluderande. Namn som Björn Ranelid och Alexandra Pascalidou skulle kunna göra underverk och känns väldigt mycket mer aktuella än alternativen.

Skall vi tro att Akademin faktiskt upplöses innan det blir ordning i leden och nästa Nobelpris kan delas ut. Och med pondus?

Musikscenen

Både KiSS och Eagles spelar i Stockholm. 2019 blir således ett nostalgiskt år. Och så ser vi den svenska gruppen Mares från Uppsala växa ännu mer.

Tänk när de börjar sjunga på Engelska också. Ja, tänk vad fantastiskt det kommer att bli. Och han Håkan, ni vet han Hellström. Han kanske slår på riktigt i Stockholm. I melodin Vänta tills våren ljudar han som Ulf Lundell och Bruce Springsteen och trots (eller kanske tack vare) den gälla rösten) så låter det kanon. Det nya albumet måste vara det svåraste du gjort Håkan. Grattis. Det är görbra.

Film

Blir 2019 året då det bestäms om vem som skall få göra den första kvinnliga James Bond? Om om det skulle bestämmas, kommer namnet fortfarande att vara James? eller kanske Jamie. Och vem spelar? Vågar vi gissa på Alicia Vikander?

Natur & Vetenskap

En väldigt spännande fråga är hur sommaren 2019 blir. Det var ju en fantastisk sommar på många sätt förra året. Men om nästa sommar kommer till priset av motsvarande antal skogsbränder så vete tusan om jag vill ha tillbaka den värmen.

Resor & Fritid

I det här landet är vi många som vill resa. Och så finns det ganska många som av miljöskäl inte vill att vi skall göra det. och som tycker att vi skall stoppa resandet för att det är förödande. Krönikan.se ser det så här. Tänkt dig att vi och andra länder skulle minska allt flygresande. Rejält, så att det verkligen påverkade. Skulle vi då inte få andra typer av problem globalt.

Vi har bland annat en global turistindustri där människor är beroende av att vi besöker deras länder. Att vi går på museer och gör utflykter. Att vi äter på restauranger och åker med lokala transportmedel. Kort sagt att vi alla bidrar till dessa länders turismexport och att de överlever.

Alternativet är ju att affärerna inte går ihop och den fattigdom som många undvikit plötsligt skulle bli verklighet igen. Människor skulle inte klara sig som de gjort och brottsligheten skulle kunna öka. Kanske lokala krig skulle göra en redan svår situation ännu svårare.

Nej istället finns det all anledning att sätta press på företagen som tillverkar fordon. Att till exempel komma med lagar som säger att 2035 får det inte säljas bensin eller dieselbilar i Sverige eller Europa. Och att skapa förutsättningar och att investera för att bygga en infrastrukturer som stödjer de nya lagarna.

Så kanske det blir, vårt gemensamma 2019.