Sista bidraget till listan med Bästa Filmmusiken

Sagan Om Ringen

Jag vet att ni är många där ute som gärna vill se den slutliga listan över Bästa Filmmusiken. I alla fall som den ser ut om Krönikan.se och dess läsare får bestämma. Och nu börjar det närma sig. Det sista bidraget dånar storslaget in och har förmodligen ruskat om en hel värld. Inte bara filmatiskt utan även musikaliskt. Trilogin jag pratar om känns som en av de allra största filmproduktionerna någonsin. Den regisserades av Peter Jackson och och för Filmmusiken står en i mina ögon doldis, trots en diger produktion av filmmusik. Jag pratar om Howard Store och trilogin Sagan om Ringen som fick bli det sista bidraget till listan med Bästa Filmmusiken.


Aragorn: Gentlemen, we do not stop ’til nightfall.
Pippin: What about breakfast?
Aragorn: You’ve already had it.
Pippin: We’ve had one, yes. What about second breakfast?

Ur Sagan Om Ringen, Härskarringen.

Som man kan läsa om Sagan Om Ringen på Wikipedia innehåller musiken flera olika teman och som väl beskriver historien, naturen, livet och det mörka hotet. Det är svårt att plocka ut en ensam melodi ur filmerna. Just eftersom många är så otroligt välskrivna just för den enskilda filmrutan.

Enya var min favorit

Jag var länge inne på att ta “May It Be” med Enya men valde till slut bort hennes mjuka röst till förmån för en helt instrumental historia. Det får bli melodin “Many Meetings”  som får representera Sagan Om Ringen. Och jag undrar om inte den här melodin faktiskt är en av de allra bästa i filmmusikens historia. Att den är med och slåss i toppen här på Krönikan.se är självklart.

Några av de övriga musikaliska överraskningarna i trilogin är Renee Fleming, operasångerskan som sjunger i flera av filmernas ljudspår. Men den största överraskningen är nog Annie Lennox som sjunger den för filmen lite udda melodin “Inte The West”.

Jag funderar på när vi nästa gång kommer att kunna se något lika storslaget som Sagan Om Ringen trilogin och höra lika många fantastiska ljudspår som trilogin bjuder på. Inte mindre än 88 låtar fick dom ihop. Inte illa. Inte illa alls.
Men snart är det dags att rösta hur placeringarna på listan slutligen skall bli för den här gången. Stay Tuned.

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *