Den senaste opinionsmätningen är ger ett mycket tydligt och glädjande besked gällande Liberalernas närmanden till Sverigedemokraterna. Nyamko Sabunis plan att likt en Trojansk häst motarbeta Sverigedemokraterna inifrån har inte alls fungerat som tänkt. Istället flyr de Svenska Folken Liberalerna som pesten. Några slank åt vänster och några slank åt höger och partiet slank ner i diket. Och där blir man nog kvar om man inte ändrar strategi.

Vad vi röstberättigande önskar är att våra folkvalda är tydliga med vad man vill. Det blir så mycket enklare för oss väljare på det viset. Dock finns det alltid en stor risk när man är ärlig med vad man tycker och tänker och vill gå till val på. Vilket Liberalernas väljare med all önskvärd tydlighet visat.

Liberalerna riskerar allt

En gång i tiden var Liberalerna ett riktigt starkt alternativ i svensk politik. Man visste så att säga var man hade partiet. De har, fram tills inte för så länge sedan varit ett alternativ där man visste att man valde borgerligt. Frågan var bara hur borgerligt det skulle bli?

Inte någonsin har man under så läng tid haft så dåliga opinionssiffror men när nu Nyamko Sabuni valt linjen som innebär ett närmande till Sverigedemokraterna så jublar egentligen alla.

Den högra falangen jublar för att det äntligen kan bli en borgerlig regering. Och samtidigt jublar vänstersidan eftersom man äntligen vet att Liberalerna inte är ett alternativ eftersom man vill ha ett tydligt avståndstagande till samarbete med Sverigedemokraterna.

Totalt sett tappar Liberalerna politisk mark och inflytande eftersom de nu hänger löst. Och mätningen talar sitt tydliga språk, även om det som vanligt är valdagen som gäller, och inget annat. Nu vet i alla fall de Svenska Folken vad man skall rösta på. Frågan är om Borgerliga väljare vågar lägga en röst på Liberalerna? Den kan ju bli en helt bortkastad röst. Så jublet fastade nog i halsen hos somliga.

Finns det några vinnare på att Liberalerna åker ur?

Självklart finns det det. Annie Lööf ser ut att återigen bli den som tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och med en passiv vänster ser till att en hyfsat stark och samstämmig regering kan komma att regera även efter nästa mandatperiod. Visst det blir en rödgrön röra igen men vem tycker inte om en mustig kött och grönsaksgryta?

Och jag undrar om det inte är ett bättre alternativ än blåbruna bönor som trycker ur sig den ena stolligheten efter den andra. Trots allt.