Vinden vänder och Sverigedemokraterna tappar väljare till förmån för Socialdemokraterna. Detta enligt SVT/Novus opinionsundersökning. Detta tycker Krönikan är mycket glädjande i dessa annars så dystra tider och COVID-19 dominerar nyhetsflödet.

Det är dock inte så konstigt eftersom alla partier nu håller borgfred och undviker verbala kollisioner. Samtidigt som Stefan Löfven lyckas vara den trygga landsfader som Sverige behöver. Dock kommer en vardag där vi alla skall ta oss ur den ekonomiska kris som vi just nu genomlider. En ekonomisk situation som oppositionen delvis och så småningom kommer skylla på Socialdemokraterna.

För att inte tala om Sverigedemokraterna som sannolikt kommer skylla, just det, skylla allt på regeringen. Detta snarare än att gå in och rakt av uttrycka att regeringen har gjort ett utomordentligt arbete tillsammans med myndigheterna. Vilket i sig skulle kunna ge dem medvind istället.

Politisk mittfåra bättre än ytterligheterna

Vi har sedan senaste valet och de sega regeringsförhandlingarna haft en regering med det bredaste möjliga väljarstödet. En mittfåra som varit villiga att kompromissa från en bit ut på vänsterkanten till i alla fall en liten bit ut till höger.

På detta sätt har man det senaste året väl balanserat de svåra frågornas lösningar genom att lyssna, lära och vara ödmjuk inför de olika åsikter som ändå existerar. När allt så småningom skall gå till baka till det vanliga det är då den breda lösningen är i farozonen

Det är i detta läget som gemene man måste ställa sig frågan om Sverigedemokrater med Herr Åkesson i spetsen skulle hantera motsvarande kris bättre än regeringen.

För det är detta vi pratar om. Ett parti på yttersta högerkanten som nu seglat förbi såväl blekblå Moderater som Kristdemokrater. Därtill saknas en handfasta ledare som står fast för demokratiska värden utan samarbete eller dialog med Sverigedemokrater.

Vi har det måhända inte perfekt med en regering som spänner så brett över den svenska valmanskåren. Men vi vet vad vi får. Och vi vet hur de kan hantera en kris. Det vet vi däremot inte om vi byter valsedel för att pröva något nytt när nästa valsedel skall stoppas i lådan.