Här gäller det att tänka utanför boxen. Vi kan dagligen läsa om hur de äldre på arbetsmarknaden, 50 plussare har allt svårare att göra sig gällande i intervjuer. I bästa fall hör personalavdelningarna av sig personligen när de tackar nej. Men det är sannerligen ett undantag.

Allt fler vittnar om arbetsgivare vilka i sina automatiserade processer låter färdigskriven elektronisk post artigt meddela att man tackar för intresset. Och att man hör av sig om profilen är rätt vill säga. Det må så vara att man har alldeles rätt kompetens, erfarenhet och eller utbildning. Men om man närmar sig 50 strecket då är det kört.

Nu kommer många rekryterare påstå att detta är fel och att man helt och hållet utgår ifrån individens profil, CV, det personliga brevet och givetvis – om man sammantaget skulle passa i organisationen. Självklart skulle man aldrig erkänna åldersdiskriminering. Lika lite som man skulle erkänna annan diskriminering.

Det ironiska i sammanhanget är att fler förväntas arbeta fram till den aktningsvärda åldern 70 eller 75. Så vi är nog många som undrar hur det går?

Vad skall man göra för att komma åt problematiken? Det finns nog många bra idéer och här kommer ett par som skulle underlätta processerna för inte bara individer, men också företag. Här kommer några förslag;

Slopa Arbetsgivaravgifterna för nyanställda personer över 50

Lägg in en begränsning så att man inte varit anställd av företaget tidigare (för att undvika uppsägningar och återanställningar. Dessutom går det ju uppenbarligen att justera detta för ungdomarna så varför inte för 50 plussare?

Snabba på processen med F-skatt

Det måste vara mycket enklare att komma igång med den egna affärsidén. Det svenska kontrollsamhället behöver luckras upp. Standardläget tycks vara kontroll innan acceptans. Varför inte vända på det?

Ge acceptans med vändande post så att Svenska Folken kan komma igång med sina affärer. Gör kontrollen efteråt. (Automatiserade och snabba processer kan säkert tillåta att man fångar de riktigt fula fiskarna som försöker lura oss skattebetalare redan innan de blivit godkända)

Sänk skatten rejält för alla 50 plussare

Och detta oavsett om man tar ut pension eller arbetar. Lägst skall den kanske var om man fortfarande arbetar.

Det finns säker tusen förslag om man nu är mer insatt. Men helt klart är att det är dags att faktiskt göra något. Särskilt viktigt är det att motsvarande förslag får sina godkännanden nu så att de i bästa fall kan träda ikraft när pandemin faktiskt klingar av på allvar.

Hur ser du på detta?