Härom dagen gav Agnes Wold sin syn på hur Svenska Folken har klarat av hanteringen av Covid-19 och enligt Agnes har vi Svenskar generellt hanterat pandemin och skött sig jättebra. Det var OMNI.se som rapporterade om Agnes Wolds uttalande i Expressen.

Gemene svensk får alltså kredd. Svenska ledarsidor får däremot utstå moder SVEAs riviga kommentarer. Julia Caesar, 1940-talets svenska filmikon, har äntligen fått en värdig efterträdare.

Julia Caesar

Som ni säkert kommer ihåg uttryckte Agnes Wold ungefär för ett år sedan att utrikes resor skulle minsann inte hända på ett år. Vid samma tidpunkt – ungefär – uttalar sig Matti Sällberg, svensk professor och biomedicinsk analytiker, om att i bästa fall har vi ett vaccin i början av 2021.

Och här står vi nu. Törstandes efter att få resa igen. Träffa släkt vänner och bekanta på avlägsna medelhavsöar och bara ta en fika hemma i vardagsrummen. Och vaccinet verkar svårligen vara något att få fram till alla ens innan halvårsskiftet 2021.

Ledarskribenterna

Enligt Agnes Wold har ledarsidorna i Sveriges avlånga land krävt att man skall stänga ner Sverige och att ”politikerna måste ta tag i det här”. Visserligen säger Agnes att hon inte ”kan bedöma om den svenska Corona-strategin varit helt rätt” men att det är bra politikerna har lyssnat på och agerat utifrån experternas utlåtanden.  

Det liger givetvis i Journalistikens natur att jaga scoop. Att vara först med att ha uttalat än det en än det andra. Allt för att kunna citerats ”Det var X som först kunde rapportera att….” Dock har det senaste året varit ett oändligt skramlade med mediekastruller.

Varför Coronautfrågning? Fråga Agnes Wold istället

SVT har till och med haft en Corona-utfrågning där politiker och mydighetspersoner ställdes till svars för något om egentligen ännu inte hänt. För det är väl ingen som vet huruvida vår svenska corona-strategi varit rätt eller fel. Iallafall inte ännu.

Om det nu i en framtid skulle visa sig att vi hade fel så är jag övertygad om att Folhälsomyndigheten, Agnes Wold, Matti Sällberg skulle erkänna att de de hade fel.

Frågan är om de svenska ledarskribenterna kommer att skramla lika mycket med sina kastruller och på samma uppslag som tidigare, och erkänna att man ville hänga någon alldeles för tidigt?

Tills dess och tills vidare; Tack Agnes Wold som skapar lite ordning och reda till skillnad mot hetsande ledarsidor.