Tack o lov att man inte spelar svensktoppsmusik i andra länder

Det är galet att se, galet att höra och jag kan bara tacka högre makter för att man inte spelar svensktoppsmusik i andra länder.

Ja jisses. Eurovisionveckan har inletts med allt vad detta innebär. Det blir förståss förhandstips, favoriter, skandaler, regelbrott och tårar, massor av tårar som vanligt. Vi har genom åren sett fyrverkerier av nya artister på stjärnhimmelen. Den ena konstiga gruppen efter den andra. Skumma artister som sjunger fantastiskt men blir ratade av av länder utan utrymme för olikheter. Det är galet att se, galet att höra och jag kan bara tacka högre makter för att man inte spelar svensktoppsmusik i andra länder.

Folklore verkar vara en röd tråd

Vi har hört folklorevarianter från alla möjliga och omöjliga hörn av Europa. Till exempel min favorit, skådespelerskan och sångerskan Amina från Frankrike som 1991 tävlade mot främst Carola och Fångad av en stormvind som till slut tog hem segern. Vi har hört hårdrock eller snarare heavy metal genom den finska gruppen Lordi. Sällan har väl Europas telefonslussar gått så varma som de året när monsterrockarna från Rovaniemi fick sina röster runt om i Europa.

I år körs Eurovisionsfinalen från Tel Aviv i Israel och John Lundvik är enligt Omni.se fascinerad över att människor kan sjunga med och gör det hundratalet meter på röda mattan. Carola tycker att låten är fantastisk men enligt Eurovisionproffs i mina kollegor på jobbet vågar man möjligen hoppas på en femteplats. Island verkar vara det heta som gäller i år. Men det kommer hinna ändra sig under veckan.

Sämsta vinnarlåt och älskade bidrag

Svenska Dagbladet kör ett par gamla men roliga sidor just nu. Sämsta vinnarlåtarna någonsin. Listan finns här. Lordi är en av dom och de är enligt mig ohotade på den platsen. Men presenterar också listan över de mest älskade Eurovisionlåtarna i Sverige. Där Alexander Ryback från Norge blir min Favorit. Inte för att han är Norrman. Nej men däremot för sitt fantastiska fiolspel och folkloretonerna som bubblar genom hela melodin. fantastiskt. Här är listan över de mest älskade.

Glöm inte att hålla ögonen på andra musiknyheter i veckan. Inte bara för allt rörande, Mello, Melodifestivalen och Eurovision i musiken värld. Rolling Stones Mick Jagger är tydligen sjuk och skjuter upp sin Nordamerikanska turne.


ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *