Trots historien; murar, stängsel och vallgrav på den politiska agendan.

Vallgraven till Europa

För snart trettio år sedan bevittnade världen något som bara några år tidigare ansågs fullständigt otänkbart. Den första i en rad av världens kommuniststater föll ihop som ett korthus. Såväl politiskt som infrastrukturellt. En serie händelser, där den sista var att öppna portarna till väst, skulle äntligen bli Järnridåns fall. Önskan att vara fria i tanke och text och att låta vingar bära utomlands och bese vår vackra glob, hade äntligen besannats. Det var den 9 November, 1989

Ingen kan nog påstå att det skulle bli lätt för tyskarna att skapa en hemensam stat av Väst-respektive Östtyskland. I ärlighetens namn får man nog påstå att det gått ganska bra så här långt, inte sant?

Idag ser vi ett antal länder göra om samma misstag i ett försök att isolera sig från omgivningen. Israel och USA går fysiskt tillväga och bygger betongmurar. Den svunna stormakten Storbritannien bygger politiska murar för att isolera sig från övriga världen.

Vallgrav eller inte?

Allra helst vill man nyttja den naturliga vallgraven som löper längs den forna stormakten. Dock behöver Irland och Nordirland delas innan; Inte bara politiskt utan med en fysiskt hård gräns. kanske till och med emur? Eller så måste Nordirland slå sig samman med Irland. Alternativt kan man lämna Storbritannien och köra eget så att säga. Men det hastar; den sista oktober skall det vara klart.

Men jag undrar fortfarande; vad är det som leder till att Storbritannien nu vill lämna allt vad EU samarbetet heter? Till varje pris, kosta vad det kosta vill, hårt eller mjukt. Har verkligen Storbritannien förlorat så mycket på att vara medlem i EU? Högst ovetenskapligt torde stordrift vara att föredra då det sannolikt är både billigare och effektivare än att köra enskilt

Förhandlingar och uppföljning

Att förhandla avtal med land efter land är en sak. Storbritannien måste rekrytera mängder med byråkrater som kan sjösätta och se till lagar och avtal efterföljs. Det låter inte som en liten apparat. Men visst har man haft brittiska administratörer inom EU också. Dock borde antalet bli mångfalt fler om man nu skall arbeta direkt med andra länder istället för genom EU.

Men likt Theresa May tycks Herr Johnson tycks ha bestämt sig. Han skall fullfölja rekommendationen från det brittiska folket och lämna EU. Det ironiska blir att Storbritannien lämnar EU den 31 Oktober. Bara nio dagar innan 30 års firandet av Berlinmurens fall. Det historiska datum då ett enat och gemensamt Europa blev möjligt på allvar.

Mer om murens fall kan du läsa här


ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *