Om nu Storbritannien till slut, slutligen, äntligen och till sist lämnar EU i en Brexit som ter sig allt mer..ja vaddå egentligen, är det någon som bryr sig? Troligen ses Storbritanniens eventuella utträde som en ickefråga nu när EUs medborgare skall välja styre. Framförallt för britterna. Och det är just det som blir kul, om komikersverige sätter upp ”Brexit or not to Brexit” som fars på Itiman lagom till julen 2021.

Det är inte så troligt, men i bästa fall har det brittiska parlamentet vid det laget bestämt hur de skall ha det med Europa. Givetvis finns alltid risken att det inte tagits något beslut alls. Och att vi ser britterna i långbänkarna fortsätta med sina alltför mångordiga, byråkratiska, spetsiga men ack så artiga fraserna i all oändlighet. Och att den mångåriga kampen att lämna eller vara kvar tynar bort.

Jack without a Union

Såväl EU som brittisk union försvinner bort i den Franska Kanalens horisont och lämnad kvar blir bara Jack som skvalpar omkring mellan Dover och Calais.

Många många ord

Det är fullständigt omöjligt att se eller höra brittiska politiker utan att dra paralleller till brittiska komedier och deckare. Det fantastiska språket är naturligtvis en av anledningarna eftersom de äger en oöverträffad förmåga att med hur många ord som helst säga absolut ingenting. Observera att jag inte menar det negativt. Jag ser tvärt emot en charm i sättet att tala, tala till varandra och framförallt i den brittiska politiken. Men det är nog så långt det sträcker sig. God bevare mig väl om britterna skulle skala bort all charm med alla multiplar av ord och meningar som innebär att en faktiskt förstår innebörden av det som sägs. Hua

Management by fear

Men karaktärerna i sig är ju fantastiska. Titta bara på Teresa May. Vem på Intiman spelar Teresa May mer övertygande än Suzanne Reuter? Och Boris Johnson verkar ju ha en peruk så det kommer passa Robert Gustafsson alldeles utmärkt. Nigel Farage blir en baggis att ta sig an för Johan Rehborg som redan för ett par decennier sedan och genom karaktären Percy Nilegård gestaltat ”Management By Fear”.

Mia Skäringer måste naturligvis få en landsortsroll eftersom hon gör det så äkta när hon pratar östgötska. Och Josephine Bornebusch Det måste finnas en roll för Henrik Dorsin också. Men jag utgår från att han ordnar det själv eftersom han sannolikt blir den som får skriva manus till ”Brexit or not to Brexit”