Två toner som påverkat en hel generations badande. Kan det vara bästa Filmmusiken?

Två toner som påverkat en hel generations badande.

Vi är nog många som undvek allt badade i sjöar, hav och vattendrag. Och ingen badande vare sig i gryning eller i skymning. För vi visste aldrig vad som fanns under ytan eller hur djupt det var. Motvilligt stack man tån i vattnet ivrigt påhejad av kamraterna. Tankarna spelade oss spratt och pulsen steg.

Man kunde ana hur det skulle kännas om något satte tusen sylvassa tänder i benet. Väl i vattnet skrek vi av skräck. Vi kippande efter andan och skrattade i falsett förstås. Hur stirriga hade vi inte blivit av världen kanske mest berömda skräckfilm?

En ensam baston, spelad på cello eller basfiol inleder musiken. Därpå följer en kombination av två toner som alternerar i höjd, längd, styrka och frekvens. Två toner som påverkat en hel generations badande.

De två tonerna tillsammans utgör säkert filmhistoriens allra mest kända musikslingor. Geniet bakom den inledningen har många filmklassiker på sitt samvete. Iallafall musikaliskt. John Williams var namnet.

John Williams kan stoltsera med titlar som både Star Wars och ET . Båda filmerna finns med på min lista över bästa filmmusik genom tiderna. Och nu får de fint sällskap av temat ur Hajjen eller Jaws som den heter i orginal. Jag tror inte jag behöver berätta storyn. Alla vet vad som kan hända om man inte håller sig borta från badvatten på somrarna.

Moon River

Henry Mancini är en annan kompositör i Filmindustrin. Temat till Frukost på Tiffany’s och den otroligt vackra melodin Moon River är väl kända melodier av Henry Mancini. Den sistnämnda har blivit en riktig klassiker. Texten, som skrevs av John Mercer, sjöngs av Audrey Hepburn.

Om du aldrig satt din fot i New York och än mindre på Tiffany’s så kan jag rekommendera ett besök snarast. Om du inte avskyr både New York och Diamanter förstås.

Det är en upplevelse i sig att bara fönstershoppa. Varför göra det utifrån? På insidan kan du ju titta direkt i alla montrar. Sen är det bara att att du bestämmer dig för vilken diamant du skall köpa? Till dej själv eller din hjärtevän?

It is not my dog

Peter Selles som kommissarie Clouseau

Den dråplige kommissarie Clouseau spelas av Peter Sellers i filmserien om Den Rosa Pantern. Och vi njöt filmseriens alla inledningar där den tecknade rosa pantern ackompanjeras av Henry Mancinis toner. Temat inleds med E, A och G som med med ett tillslag på Pianot sätter tonen. Saxofon och Piano spelar huvudroll i Storbandet. Tvärflöjten stöttar och resten är filmhistoria. Precis som de två toner som påverkat en hel generations badande.

ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *