Vad skulle vara dåligt med att låta Greta tala i Riksdagen?

Vad skulle kunna vara dåligt med att låt Greta tala i Riksdagen? Vi borde kunna se förbi Jantelagen och vara stolta

Anders Norlén, vår Talman, säger nej till ett erbjudande om ett anförande av Greta Thunberg i Riksdagen och det är bara så svenskt. Anders hade chansen att göra något annorlunda, istället lutar han sig mot regler och förordningar utan “vi kanske kan gå utanför boxen” attityd. Vi är nog många som skulle behöva lyssna till Greta och förändra vårt påvra miljötänk. Inte minst våra politiker. Så nu du har både möjlighet och chansen att förändra något Anders Norlén. Vad skulle vara dåligt med att låt Greta tala i Riksdagen?


Någon skulle förmodligen säga att det vore svårt att tacka nej till alla andra som vill komma och hålla anföranden. Jovisst kan det vara så. Men är det inte just gräsrötter vi behöver; som presenterar sina engagemang för alla våra folkvalda. Skulle det vara så illa? Nej, Greta Thunbergs kamp för en grön miljö har redan omfamnats av en hel värld. Skall vi i Sverige vara de som nekar Greta ett av de forum hon behöver för att driva sin sak? Vi borde kunna se förbi Jantelagen och vara stolta över hennes framgångsrika engagemang.

Skapa ett tillåtande regelverk

Låt oss skapa ett regelverk som gör det möjligt att möta politikerna på deras hemmabana, där det känns tryggt för dem att sitta ner och lyssna på olika anföranden över året. Låt politikerna lyssna till engagerade frivilliga som med retorik, medkänsla och inlevelse förmedlar sitt budskap genom sitt föredrag. Ett slags Svenska Folkens “Spekears Corner” där man får chansen att tala ut.

Listan med talare skulle naturligtvis bli lång och urvalet skulle vara svårt och säkert mycket ifrågasatt. Vem skall få komma till tals och med vilket ämne? jag föreslår att Talmannen blir den som alltid och utan undantag alltid väljer talare utifrån kandidater som anmält intresse. Ett forum för Svenska Folken där redan etablerade opinionsbildare inte får komma till tals. Bara vanligt folk som du och jag.

ProfilbildProfilbild

Author: Stefan Sladden Eng

Stefan Sladden Eng har arbetat i mer än 35 år i Rese- och Flygindustrin. Han har en passion för grafisk design och att skriva och har tidigare bloggat i eget namn. Stefan skapade Krönikan.se i Oktober 2018 som ett hobbyprojekt vid sidan av sitt arbeta som Globalt ansvarig för "Beyond Air" lösningar i Amadeus Travel Platform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *