Har läst mängder av artiklar och Facebookinlägg från personer som ondgör sig över det nya inslaget i stadsmiljön – elscootrar. En och annan har förstås uttryckt sig positivt men majoriteten har synpunkter på både det ena och det andra. Mestadels rör det sig om att de parkeras slarvigt. De utgör en fara för blinda och vi andra, som har fullgod syn, behöver ibland ändra färdriktningen under vår framfart på trottoaren och gå någon meter åt sidan för att passera utan risk, vilket anses som ett stort problem. Jag har full förståelse för att blinda har utmaningar men antar att det finns många andra saker som också står i deras väg – mobilpillande individer, cyklar, reklamplakat och vägskyltar. 

En annan fara som ofta lyfts fram är olycksrisken. Farten som man kan komma upp i är dryga 20km/h. Snabbt. Men inte snabbare än en cyklist i full fart för att hämta barn på förskolan, komma i tid till mötet eller bara förbränna ett antal kalorier. Är cykeln dessutom utrustad med elmotor och/eller flak fram eller bakefter som ett släp för diverse småbarn, som den ofta är i min landsände – Malmö – är den en stor fara för oss andra. I jämförelse med läscykeltid är elscootern fridfull!

Hjälmen är huvudsaken för somliga

Men hjälmen då, säger den som fortfarande är negativ, trots mina jämförelser. Tänk då till. Idag har vi endast lag på cykelhjälm på personer under 15 år. Vi andra får själva bedöma om vårt huvud är värt att skydda. I kontraktet som uthyraren tillhandahåller i sin app står att de rekommenderar hjälm. Vilken cykelaffär har det på sitt kvitto när du köper ett sådant fordon på två hjul? 

Elscootrarna får bara hyras av personer över 18 år. Visst, jag ser också yngre förmågor ta sig fram, ibland hela familjer, men då har säkert någon ”snäll” vuxen checkat in den och lämnat över till den yngre att framföra den. Det tycker jag är värt att ha synpunkter på, men det är ju inte scooterns fel…

Behov eller inte?

Men behöver vi verkligen denna manick i våra städer? Mitt svar är Ja. Rent hypotetiskt är det väl inte mycket grejer vi egentligen behöver, tänk på vad gamla Maslow påstod och som han symboliserade med sin pyramid. Ändå äger vi massor med saker, köper nya kläder oftare än vårt behov och vi gillar att styla med vår nya mobil av senaste modell. Vi behöver cyklar, bussar, bilar, tåg etc för att förflytta oss och varför inte med elscootrar? De drivs på el (klimaträtt), delas av många (delningsekonomi), behöver inget underhåll av mig och dig (uthyrningsföretagets uppgift), minskar behov av bil (reducerar CO2) och är faktiskt rätt kul att köra!

Under promenaden i Stockholm city häromdagen, vid ett tillfälligt besök i huvudstaden, spanade jag in vilka som framförde detta fasansfulla otyg till fordon. Jag såg många kvinnor och män i kontorsmundering, med axelväskans rem slängd över huvudet som, i jämt tempo med cyklisterna, for fram på cykelbanorna, säkerligen på väg till eller från sitt jobb. De slipper trängas på bussen eller t-banan, kan ställa bilen hemma och behöver inte ens investera i en cykel.

Förändring är nödvändigt för utveckling. Så vad är problemet?

Välkommen till Förbättra Nu med Åsa Holmander