Du funderar tydligen på att skriva en krönika? Vad kul – välkommen!

Faktum är att vi då och då får förfrågningar om att vara gästkrönikör på Krönikan.se. Det tycker vi förstås är jättekul och vi är nu redo att ta nästa steg så om du vill så kör vi. Så här tänker vi;

För att bli gästkrönikör hos oss har vi några enkla saker att tänka på och att förbereda. Vi har gjort det så för att du skall kunna återkomma och skriva i Krönikan.se när du själv vill och har inspirerats av ett ämne du vill ta upp.

Bli Gästkrönikör på Krönikan.se
Bli Gästkrönikör på Krönikan.se!

Så här gör du för att skriva en krönika på krönikan.se!

När du har läst hela sidan och framförallt ”Det här behöver du tänka på!” så kan du skicka in dina uppgifter från punkt 2 nedan genom vår kontaktsida.
I och med att du skicka dina uppgifter till oss bekräftar att du accepterar och följer de riktlinjer och regler vi har på Krönikan.se. Och att du läser denna sida med jämna mellanrum.

Tips

Oavsett nedan nämnda tips får du aldrig glömma bort att en krönika skall vara levande och helst uttryckt i talspråk. Det är också Du som skriver. ingen annan. Låt det framgå. Var inte rädd för att ha åsikter eller annorlunda egna infallsvinklar. Och du, om du inte skrivit krönikor förr hittar du snart din egen stil. Och då blir det ännu bättre.

Givetvis kan du googla en hel del själv på nätet.
Här kommer iallafall ett av allt som finns om hur du kan skriva din krönika.

Ta en titt på TT Språket, som publiceras av Tidningarnas Telegrambyrå. Briljant i sammanhanget. De ger dig en bra inblick i hur media i allmänhet arbetar. Oftast följer man riktlinjerna även om det säkert förekommer avvikelser. TT tog fram att uttalet för Euro skulle vara EVRO.

Det här behöver du tänka på!

Riktlinjer och regler för att skriva på Krönikan.se

 1. Du skriver i eget namn och inte under alias
 2. Krönikan.se vill ha ditt mobilnummer, postadress och email.
  Detta för att din identitet skall kunna styrkas. Notera att dessa uppgifter sparas hos Krönikan.se men inte kommer att lämnas ut eller säljas till tredje part. Vi ser gärna också exempel på tidigare publicerat material om det finns
 3. Du ansvarar själv för det du publicerar.
 4. Som gästkrönikör kan du presenteras i bild. Du garanterar då att bilden visar dig och ingen annan och du säkerställer själv att du äger rätt att använda bilden enligt lagen om upphovsrätt.
 5. Du säkerställer själv att du äger rätt att använda alla texter, bilder, videos och annat material du publicerar i dina inlägg.
 6. Inläggen får inte innehålla förtal, eller förolämpningar, hets mot folkgrupp, personliga angrepp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier, våldsskildringar eller pornografi. Inläggen får heller inte uppmana till brott eller vara del av eller syfta till brottslig verksamhet. Svordomar eller obscena ord får användas om de är citat och där källhänvisning framgår. Kommersiella budskap och eller reklam är förbehållna Krönikan.se.
 7. Ta del av och följ pressens publiceringsregler
 8. Var noga med att hänvisa till källor
 9. Något honorar eller ersättning utgår inte
 10. Du kommer alltid tillbaka till den här sidan för att säkra att du följer våra riktlinjer och regler.

Nog snackat om regelverk.

Fler tips och en mall att skriva krönika finn närmare än du tror

Läxhjälp hittar du mer information om att skriva krönikor


Så nu är det dags. Plocka fram Mobilen, Paddan eller datan och börja skriv.

Välkommen,